Gondoskodnak az idősekről Hegyközszentmiklóson

Az európai uniós pályázatoknak köszönhetően megyénkben is egyre több helyen létesülnek időseket ellátó otthonok. A kereslet nagy, a kínálat kevés, ami van, az is csak kevesek számára megfizethető. A házi idősgondozás lehet a megoldás, ennek jó példáját láttuk Hegyközszentmiklóson.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az idősotthonok építésének, kialakításának létjogosultsága vitathatatlan, hisz vidéken és városon egyaránt növekvőben van a magányosan élő idősek száma. Ritka az együtt élő többgenerációs család, a gyerekek, unokák rendszerint a szülői háztól távol keresik a boldogulást. Betudható mindez a szülőföldön való nehézkes megélhetésnek, a nagyvárosok nyújtotta sokrétűbb lehetőségeknek, valamint a hazai bérek többszörösével kecsegtető külföldi munkalehetőségeknek. Emellett valós tény, hogy a felnövekvő nemzedékek elég nagy hányada híjával van az erkölcsi tartásnak, a szülők, nagyszülők iránti felelősségvállalás lankadóban van.

Ezekkel az idősgondozó intézményekkel – a zömükkel legalábbis – csak egyetlen gond van: megfizethetetlenek. A kisnyugdíjasok nem is álmodhatnak arról, hogy valaha ezek valamelyikének a lakói lesznek. Éppen ezért a kevesebb pénzt, de annál nagyobb odafigyelést, gondoskodást jelentő kezdeményezések gyakorta nagyobb segítséget jelentenek az idős embereknek. Nem is beszélve arról, hogy az öregek nem vágynak el otthonukból, megszokott környezetükben szeretnék leélni hátralévő napjaikat.

Ilyen dicséretes kezdeményezés istápolójává lépett elő a Hegyközszentmiklósért Egyesület, amely a falugondnoki szolgálat beindítását tervezi. Mocsár László, az egyesület elnöke elmondta, falujukban is egyre több a magányos, segítségre szoruló idős ember. Becslések szerint számuk 120-130-ra tehető. Első lépésben egy kérdőívet juttatnak el az idősekhez, személyre szabottan tudni akarják, hogy miképpen tudnának nekik segíteni, kinek mire van szüksége. Elsősorban a napi bevásárlásban, hivatali ügyek intézésében, gyógyszerek megvásárlásában szándékoznak segíteni. Télen az igényekhez igazodva felkeresnék az embereket, felvágnák a tűzifának valót, befűtenék a lakást, elsepernék a havat stb. Mindezt önkéntesek bevonásával szeretnék megvalósítani. Kéri NikolettKéri Nikolett (fotó), aki szociális munkásnak tanul a Partiumi Keresztény Egyetemen, már beállt a sorba, vezetésével folyik a kérdőívek kiosztása, feldolgozása. Kéri Nikolett úgy véli, nem minden a pénzen múlik, néha egy jó beszélgetés többet jelent az idős emberek számára, mint egy hosszadalmas terápia. A Máltai Szeretetszolgálat nagyváradi munkatársai is több alkalommal segítettek a faluban. Velük is szeretnének együttműködni, közös erővel még hatékonyabbak lehetnek – véli Mocsár László.

Úgy látszik, kezdeményezésük már a polgárok körében is visszhangra talált, Havran Gábor vállalkozó egy Deawoo Tico személygépkocsit ajándékozott az egyesületnek. Az autó nemcsak a falugondnoki szolgálatnak lenne hasznára, hanem a tervezett helyi polgárőrségnek is.