Ügyeskedtek, vetélkedtek, szórakoztak az érszőlősiek

Majd másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy Érszőlősön augusztus havának egyik hétvégéje a kikapcsolódásé és a szórakozásé. Idén sem történt ez másképp.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Augusztus 16–17-én több helyszínen szórakozott a település apraja-nagyja. A főutcán a huszárok és a pónilovas fogat vezette fel a hívogató menetet, utánuk a falu szép lányai következtek, szép szavakkal és finom kalácsokkal csábítva a lakosokat a falunapi rendezvényekre. Maga a polgármester is velük tartott, hogy nagyobb nyomatékot adjon a meghívásnak.
A sportpálya adott otthont a sport- és ügyességi vetélkedőknek. A hagyomános focirangadó kupáját idén sikerült otthon tartani, mivel az egyenes kieséses rendszerben lejátszott mérkőzéseken az Érszőlősi Öregfiúk csapata bizonyult a legjobbnak. A gyerekek ötletes versenyeken mutathatták meg ügyességüket, rátermettségüket. A legjobb párosok a következők lettek: Murvai Krisztián és Pákai Richárd (I. hely), Híri Kristóf és Pákai Roland (II. hely), Ardelean Paul és Ács Sámuel (III. hely). Ugyancsak a sportpályán mérkőztek meg az erős emberek: rönköt dobáltak, homokkal teli zsákokat, vízzel megtöltött tejeskannákat cipeltek, és részben vízzel töltött hordókat emeltek a magasba. Ebben a versenyszámban Gál Barna, Balogh Emeric és Balogh Imre bizonyultak a legerősebbeknek. A vetélkedők szervezője és irányítója Hover Gábor iskolaigazgató-testnevelő tanár volt.
Az iskolában a helyi pedagógusok felügyeletével és irányításával kézműves foglalkozásokat tartottak. Lehetett gipszre, arcra és üvegre festeni, gyöngyöt fűzni, figurákat készíteni zseníliadrótból és rajzolni – kinek-kinek kedve szerint.
Egy Érszőlősön kívüliekből álló bizottság végigjárta a falut, hogy eldöntse, melyik ház érdemli meg a „Tiszta udvar rendes ház” táblát, melyet gazdája egy évig kifüggeszthet a kapujára. Ezen felül oklevelet és egy év házadómentességet kapnak. Dicséretet kapott a református parókia és Zsisku Ferenc háza tája, a három győztes pedig: Gólya Miklós, Bige Ileana és Körözsi Géza portája.
Mindvégig működtek a lacikonyhák, ételben-italban nem volt hiány. A gyerekek kipróbálhatták az óriáscsúszdát is. A szabadtéri színpadon léptek fel a helyi iskolások egy rendhagyó divatbemutatóval, a ruháknak ugyanis újrahasznosítható anyagból – papír, műanyag fólia, pillepalack stb. – kellett készülniük. A győztes leányok: Pápai Natália, Vasas Zsanett, Erdei Bianka. A gyerekek helyét a színpadot a meghívott előadók vették át, akik igyekeztek minél jobb hangulatot teremteni a nagyérdemű körében. Többek között fellépett a székelyhídi Control Dance Group, a Bertici fivérek, Mohácsi Brigitta, az Insert, az AmazonÁsz és Zoltán Erika. Mindkét napot szabadtéri diszkóval fejezték be, vasárnap a tűzijáték volt a ráadás.
Mint ahogy azt már falunapokon megszokhattuk, a megnyitón a polgármester köszöntötte a lakosokat és a vendégeket. Beszédébe belopta az utóbbi esztendő megvalósításait: 18 360 m gazdasági utat építettek 5,2 millió lejes költségvetéssel, folytatják a csatornázást és a vízvezeték lefektetését, benyújtották pályázatukat a községi utak leaszfaltozására, meghosszabbították a közvilágítás vezetékét. Az út- és vízhálózat átadását a falunapokra időzítették.
Az elöljáró az idén is köszöntötte s ajándékkal jutalmazta az arany- és gyémántlakodalmasokat, valamint a község legidősebb emberét, név szerint a 95 éves Mészáros Rozáliát. A rendezvényen jelen volt Cseke Attila parlamenti képviselő és Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, váradi tanácstag, az RMDSZ megyei ügyvezető alelnöke.
Az időjárás megfelelő volt, az időpontokat a kisebb késésektől eltekintve betartották, a programok jók voltak, így minden együtt állt ahhoz, hogy egy kellemes és emlékezetes hétvégéje legyen az érszőlősieknek.