Esős olajgyűjtés Nagyváradon, következik Élesd és Nagyszalonta

A XIII. Nagy EKE ’91 Olajgyűjtésen, szeptember 13-án a megyeszékhelyen felállított öt gyűjtőpontnál 227 személy 700 liter elhasznált étolajat adott le, ami ismét rekord.

Az esősre fordult időjárás ellenére a váradiak olyan hűségesen hozták az olajat, hogy már megint új rekord született – közölte az akciót szervező EKE ’91 Nagyvárad – Bihar eln0ke, Tiponuţ Tibor. A legutóbbi gyűjtéshez képest az öt gyűjtőponton 60 literrel több elhasznált étolaj gyűlt össze, pontosan 700 liter, amit 227 személy adott le. Ezen felül a 11-es általános iskola külön leadott 35 liter olajat, amit a környezetvédő diákok gyűjtöttek össze.
Egy kivételével az összes gyűjtőpont jobb eredményt hozott, mint eddig bármikor. A rogériuszi piac sátra előtti gyűjtőpont az itt elért korábbi mennyiséghez képest „hozott” kevesebbet, de változatlanul a legnagyobb mennyiséget adták le itt a környezettudatos váradiak. Ezúttal 72 személy összesen 200 liter olajat adott le. Ugyanennyit gyűjtöttek be a Széles utcai (Decebal) piac mellett 67 személytől, tehát „holtverseny” alakult ki. Szépen teljesített a városközpont is, ahol 46-an 135 liter használt étolajat adtak le. A Lotus bevásárlóközpont előtt felállított gyűjtőpontnál szinte a duplája  került a hordókba a legutóbbi akción leadott mennyiségnek: ott 27-en összesen 100 liter elhasznált étolajtól szabadultak meg. A nagypiac előtti gyűjtőponton nagyjából a szokásos mennyiség, 65 liter gyűlt össze 15 személytől.
A környezetükre gondot viselő olajgyűjtők tombolaszelvényeket kaptak, a szervezők kisorsolnak 3 db EKE-pólót, 3 db könyvcsomagot, 3 x 3 liter étolajat és egy éves előfizetést az Erdélyi Gyopár folyóiratra. A sorsolás eredményéről a sajtóban és személyesen is értesítik a nyerteseket.
A következő Nagy Olajgyűjtés várhatóan november közepén lesz Nagyváradon, előtte szeptember 20-án, szombaton, 10 és 14 óra között Élesden, szeptember 27-én, szombaton pedig Nagyszalontán szerveznek ilyen akciót. Októberben Margittát és az Érmellék településeit is szeretnék bekapcsolni az olajgyűjtők egyre népesedő táborába.