A lovaglás a szenvedélye

Az egyik legszebb, leghasznosabb, de sajnos az egyik legdrágább sport a lovaglás, amely egyre népszerűbb. Ma már Nagyszalontán is sokan hódolnak e szenvedélynek, köztük VÍGH SZABOLCS, aki versenyszerűen is űzi ezt a sportágat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A lovaglásnak számos jótékony hatása van, például a lovasnak javul az egyensúlyérzéke, a testtartása, erősödik a comb- és hátizomzata. Lelkileg is nagyon hasznos a lovaglás, hiszen a lovas összhangba kerül a hátassal, ez hatalmas sikerélményt ad, ugyanakkor türelmességre, a másikra való odafigyelésre is tanít ez a sport. A nagyszalontai, 27 éves Vígh Szabolcsot is, aki „civilben” a malomban dolgozik, magával ragadta a lovas sportok iránti szeretet.
– Az igazi elhivatottságomnak a lovaglást tartom, ez az igazi szenvedélyem, és ez tölti ki elsősorban a mindennapjaimat. Gyerekkorom óta közel áll hozzám a lovaglás, rendszeresen részt veszek különböző versenyeken, díjugratáson és fogathajtáson is. Amikor csak tudok, megyek a lovas pályára edzeni. Szerencsére ma már Nagyszalontán is lehetőség van a lovaglásra. Én a város határában lévő Euro Buffalo Kft. lovas telepén szoktam gyakorolni, de több közeli tanyán is van lehetőség kipróbálni ezt a sportágat.
– Milyen versenyeken vett már részt?
– Kiemelném, hogy három éve Sarkadon lovagoltam a Nemzeti Vágta előfutamán Farkas Sándor lovával. Ez volt az első nagyon emlékezetes versenyem, előtte ilyen rangos próbán még nem szerepeltem. Néhány hete a Partiumi Vágtán vettem részt, amely a budapesti Nemzeti Vágta előfutama volt. Erre több Bihar megyei település is elküldte csapatát, Nagyszalonta színeiben nekem volt lehetőségem bemutatkozni. Az Euro Buffalo Kft. Fáraó nevű lovával indultam. Fáraó egy 5 éves fekete paripa, holland félvér, nóniusz keverék, az utóbbi két évben Bántó Attila irányításával már láthattuk a budapesti Nemzeti Vágtán teljesíteni, most pedig nekem volt lehetőségem lovagolni rajta. Bár nem győztem a versenyen, mégis óriási élmény volt számomra egy ilyen egyedülálló lovas ünnepen részt venni.
– Mit jelent önnek a lovaglás?
– Tulajdonképpen mindent. Az életem meghatározó része. Nagyon tetszik a huszáréletmód, mindennapjaim fontos részét képezi a lovaglás, a lovassport.
– Mennyire drága sport a lovaglás?
– Sajnos valóban a drágább sportok közé tartozik, főleg ha valaki saját lovat akar, hiszen nemcsak a ló árát és tartásának költségét kell nézni, hanem számolni kell egyéb kiadásokkal is, mint a ruhák, különféle eszközök, szerszámok, védőfelszerelés – a kobak, a lábszárvédő és kesztyű – ára, az állat védőoltásai, a nyereg, a kantár, a fülvédő és még sorolhatnám. Bérlovasként viszont nem annyira vészes a lovaglás költsége, annyiszor megy lovagolni az ember, ahányszor megengedheti magának.
– Mit üzen azoknak, akik még nem próbálták ki a lovaglást?
– Tegyék meg minél hamarabb! Olyan élményt ad, amit nem lehet elmondani, azt át kell élni. Biztosan állíthatom, senki sem bánja meg, ha lóra ül.