Önállósult Mihályfalván a kórustalálkozó

Érmihályfalván nagy múltja van a karéneklésnek. A mezőváros mindenkori énekkara szívesen vett részt kórustalálkozókon, és ők maguk is szerveztek ilyet. Az idén nyáron „függetlenedett” a kórustalálkozó.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Eddig a Nyíló Akác Napok egyik kulturális színfoltja volt az érmihályfalvi kórustalálkozó. Egy-egy ilyen rangos eseményen viszont a kórustagokon kívül elég kevés volt a „civil” néző, mivel a programdömping megosztotta a közönséget. A szervezők úgy ítélték meg, hogy a találkozó és a részt vevő kórusok kiérdemelték az önálló, más rendezvényhez nem kötött kórusfesztivál megrendezését. Ezt a lépést néhány környékbeli énekkar már korábban megtette. Nos, a szervezők nem csalódtak, a vártnál is nagyobb közönségük volt júliusban. Mondhatni, hogy minden széknek volt gazdája a helyi művelődési házban, a rangos eseményt megtisztelte jelenlétével Nyakó József polgármester és helyettese, Karsai Attila is.
A helyiek négy csoporttal léptek színpadra: a Darabont Aliz tanárnő vezette Csilinka Gyermekkórussal (I–IV. osztályosok, 2. fotó)) és Veres László Zsolt Városi Kórussal (1. fotó), a Jubilate Deo katolikus kórussal (3. fotó), valamint a Bartók Béla Citerazenekarral (4. fotó). A műsorvezetés feladatát az évek során már bizonyított és jól bevált Boros József tanár úr vállalta el. Ő emellett a városi vegyes karnak és a szervezői csapatnak is aktív tagja. A gyerekek léptek elsőként színpadra, számukra ez volt a nagyközönség előtti debütálás. Nem vallottak szégyent, sőt átütő sikert arattak. Kevés az olyan település, ahol fiatal karénekeseket tudnak toborozni. Szerencsére Érmihályfalva ezek közé tartozik.
Meghívást kapott a mihályfalvi találkozóra a szalacsi Örökzöld Asszonykórus – kórusvezető Szabó Irma (5. fotó) –, a margittai Horváth János Társaság Vegyes Kórusa (6. fotó) Szabó Péter kántor vezetésével és a Székelyhídi Férfikórus. Sajnos utóbbiak a karvezetőjük, Karancsi Béla halaszthatatlan programja miatt nem voltak jelen. Hiányuk űrt hagyott a találkozóban.
Az érmihályfalvi városi karénekesek a tőlük megszokott magas színvonalon többszólamú kórusműveket adtak elő. A margittai kórus kisebb meglepetéssel szolgált „hibrid” repertoárjával: népdalok után többszólamú kardalokat énekeltek. Esetükben sem maradt el a siker és az elismerés. A Jubilate Deo műsorának gerincét egyházi énekek alkották, kiegészítve polgári művekkel. Fellépésük új színfolttal gazdagította a műsort, mely nagyon tetszett a közönségnek. A szalacsi hölgyek pedig a tőlük megszokott színvonalas nótaműsorral léptek színpadra. Kár lenne a jót bolygatni. Ők dicsekedhetnek azzal, hogy soraikban tudhatják a találkozó legidősebb karénekesét: a 87 éves Kertész Viola néni még mindig jó kedvvel és fiatalosan énekel. Talán éppen a dalolás fiatalítja, ráadásul jókedvet ad, és olcsóbb, mint a kozmetikai kencék. Hölgyeim, figyelem! Érdemes kipróbálni!
A citerazenekar nagyszerű hangulatot teremtett, időnként a nézők is együtt énekeltek a zenészekkel. Befejezésként valamennyi kórus egyszerre lépett színpadra, és több szólamban együtt énekelték el a Székely asztali áldást. A szöveget és a kottát minden kórus előre megkapta.
A fellépések után a szervezők nevében Boros József köszönte meg a részvételt, és emlékoklevelet adott át a kórusvezetőknek. A találkozó „második felvonása” a Gödör nevű rendezvényházban zajlott. Itt látták vendégül a házigazdák a fellépőket. Az étel és jóféle italok meghozták a kedvet, és éjszakáig együtt énekelték a szép magyar nótákat. A kísérőzenész a margittai harmonikás, Tóth Dániel volt, akinek nem lehet olyan nótát mondani, amit ne ismerne. A térség következő kórustalálkozója Margittán lesz szeptember 12-én, szervező és házigazda pedig a Horváth János Társaság.