Táncos mese fölösleges cicomákról és az önállóság megőrzéséről

Új produkcióját, a Pomádé király új ruhája – Mese táncban című előadást október 2-án, csütörtökön 18 órától mutatja be a Nagyvárad Táncegyüttes az Árkádia bábszínházban. A szeptember 30-án megtartott sajtótájékoztatónak ez volt a főtémája.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, a váradi Szigligeti Színház főigazgatója elsőként néhány, a bérletekkel kapcsolatos tudnivalót ismertetett. Október 10-ig lehet színházbérletet vásárolni. Az igazgatónő örömmel mondta, úgy tűnik, sikerül megőrizniük a tavalyi számadatokat a bérleteladás kapcsán, ugyanis 150 híján 3100 (múlt évben ennyi volt) bérletet vásároltak meg eddig. A Papp Magda-bérletek esetében emelkedés történt, eddig már többet adtak el, mint tavaly ilyenkor. Ezt a bérletházat egyébként úgymond zenére hangolták, ugyanis főleg zenés produkciók megtekintésére érvényes. Újdonság a bérletkötésekkel kapcsolatban, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem vezetősége tavaly 560 bérletet vásárolt és osztott ki ajándékba a diákok körében, ám mivel több fiatal is volt, aki nem látogatta az előadásokat, nem használta az ajándékbérletet, most az egyetem résztámogatást ad azoknak a diákoknak, akik valóban kíváncsiak az előadásokra, és igényelik a bérletet.
Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője, a Pomádé király új ruhája – Mese táncban című produkció rendezője és koreográfusa elmondta: a darab Andersen jól ismert meséjén alapszik. A Pomádé király új ruhája Ránki Györgynek eredetileg a Magyar Rádió felkérésére írt gyermekoperája, melyet később, a rádiós bemutató sikere után dolgozott át a szerző a színpadi bemutató számára. A darabot hatalmas sikerrel játsszák szerte a nagyvilágban. Dimény Levente hangsúlyozta: a Nagyvárad Táncegyüttes produkciója a király és udvartartása története által erős üzeneteket közvetít. Az egyik az, hogy nem célravezető a fölösleges cicomákat és külsőségeket isteníteni. Sok olyan elem van az életünkben, ami egyáltalán nem nélkülözhetetlen az értelmes fejlődéshez. A másik üzenet pedig a gyermekek függetlenségre, önállóságra való nevelésének jelentősége. Fontos az őszinteség s az is, hogy ne higgyünk el mindent a hatalomnak. A rendező-koreográfus közölte azt is, hogy az új előadás pantomimra, burleszkre, némaszínházra és táncra épül. A szót nem használva, a gesztusok és érzések erejével igyekeznek közvetíteni a mondandót. A súlyos üzeneteket humorba, bohóctréfába csomagolják, sok geggel fűszerezik. Remélik, a 46 perces előadás mosolyt csal az arcokra, megnevetteti a nézőket. A díszletet és jelmezeket André Csongor és Dimény Levente tervezte. Viszonylag egyszerű színpadkép lesz, teret adnak a mozgásnak. És fontos lesz persze a jelmeztár. Dimény Levente munkatársa László Csaba koreográfus. A művészeti vezető hozzáfűzte: izgalmas próbafolyamat van mögöttük. Roppant egyedi és furcsa a pantomim és némaszínház világa, e műfaj próbára teszi a táncosok képességeit. A zene s a játék is meglehetősen „sűrű” lesz.
Elhangzott továbbá, hogy a Nagyvárad Táncegyüttes részt vesz az október 16-19. között Csíkszeredában tartandó Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján, s ott is bemutatják a táncos mesét. A fellépést egybekötik egy székelyföldi turnéval, öt nap alatt 12 előadást tartanak többek között Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Székelykeresztúron.
Az új évad első felében több jeles esemény is lesz a Nagyvárad Táncegyüttes életében. Október 28-án a váradi színházban tartják meg a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014 című rendezvényt, amelyen a Nagyvárad Táncegyüttes mellett fellép Pál István „Szalonna”, a Magyar Állami Népi Együttes vezető prímása, valamint a Misztrál zenekar. A koncertsorozat (amely néhány év kihagyás után ezen az őszön újraindul) főszervezője Böszörményi Gergely zeneműkiadó. November elején pediglen Nagyvárad lesz a Héttorony Fesztivál egyik helyszíne.

Tóth Hajnal