Gyógynövény-ábécé (95.) – Lósóska (Rumex sp.)

A keserűfűfélék családjába tartozik; román elnevezése: măcriş. Évelő vagy kétéves növény.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szikes pusztáktól a havasi legelőkig, a lápoktól a homokbuckákig mindenfelé megterem. Többnyire erőteljes és fásodó gyökértörzse van. A szára 20-200 cm magas, levelei nagyok, szíves, lekerekített, nyélbe keskenyedő vagy dárdás vállúak. Zöldessárga virágai júniustól szeptemberig nyílnak. Termése 3 oldalú makkocska, melynek az egyes fajok pontos azonosításában van kulcsfontosságú szerepe.
A fitoterápiában használt fajai: a havasi lósóska (Rumex alpinus L.), a fodros lósóska (Rumex crispus L.) és a réti lórom (Rumex obtusifolius L.). A termésében és a levelében főként flavonoidok, a gyökerében antrakinon-származékok és cserzőanyagok vannak, a virágos hajtásokban is találhatók flavonoidok.
A virágából, terméséből és magvaiból készült forrázat vagy alkoholos kivonat eredményes a bakteriális eredetű hasmenések megállítására, a tífusz és a vérhas ellen is. Külsőleg bőrbetegségek, rüh, varas seb és pikkelysömör kezelésére alkalmazzák. A gyökér gyomorerősítő, emésztésjavító és hashajtó hatású. A levelek és a gyökerek főzetét használják sérült, beteg bőrfelületek, sebek kezelésére.
Termése gyermekeknél is biztonsággal alkalmazható. Gyökere nyersen vagy por alakban fogyasztva gyomorizgató és hánytató hatású, ezért csak teának elkészítve vagy más gyógyszerformában fogyasztható (várandósság és szoptatás idején ellenjavallt).