Kampányhajrában az elnökjelölt

Nagyváradon járt pénteken KELEMEN HUNOR, az RMDSZ elnöke és államfőjelöltje. A politikus beszédet mondott Szacsvay Imre szobránál a mártír jegyző halállának 165. évfordulója alkalmából hirdetett megemlékezésen, délután pedig részt vett a Partiumi kampányhajrá elnevezésű rendezvényen.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Szacsvay Imre szobránál a Himnusz eléneklése után mondott beszédet Kelemen Hunor. Az RMDSZ szövetségi elnöke, államfőjelölt a szabadságot és a szabadságvágyat búvópatakhoz hasonlította, mely átfolyt a XX. és XXI. századba is, hiszen mindenkinek alapvető igénye, hogy szabad legyen. „Alapvető igényünk, hogy szabadon dönthessünk a saját életünkről, megőrizhessük nyelvünket, kultúránkat, vallásunkat, és megtervezhessük jövőnket.” Kelemen Hunor Szacsvay Imrét példaképül állította a mai nemzedék elé is, mondván: ameddig az ő példáját követni tudjuk, addig a szabadsághoz mint alapvető értékhez ragaszkodunk, és jó úton vagyunk. Az itteni RMDSZ-vezetők többet tudnának mondani arról, hogyan lehet Szacsvay Imréről iskolát elnevezni, hogyan lehet emléké ápolni, tette hozzá az államfőjelölt. Nekünk is meg kell vívnunk mindennapi harcunkat, nem fegyverrel, mert „ma más seregek vannak”, de „a mi célunk is az, hogy a szabadságot kivívjuk, megőrizzük, megerősítsük, hogy szabadon éljük, szabadon alkossunk, és megőrizzük nemzeti identitásunkat”. 2014 novemberében meg kell mutatnunk közösségünk erejét, azt, hogy tudjuk, milyen célt követünk és mit akarunk – fogalmazott az államfőjelölt.
A beszédet követően a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai, Hegedüs Dóra, Kiss Alexandra Szabina, Márkus Márk, Szalacsi Blanka és Tóth Anna emlékeztek meg az 1849-ben mártírhalált halt egykori országgyűlési jegyzőről, majd koszorúzással zárult a megemlékezés.

Partiumi kampányhajrá
Megtelt a Nagyváradi Állami Filharmónia terme pénteken este, a Partiumi kampányhajrá elnevezésű rendezvényre. A műsorral gazdagított esten a beszédek mellett kampányfilmekből is láthattak ízelítőt az egybegyűltek.
A magyar, a román és az európai uniós himnuszok elhangzása után házigazdaként Biró Rozália SZKT-elnök, szenátor és Szabó Ödön az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke, képviselő köszöntötte a megjelenteket. A szenátor asszony kortesbeszéd helyett „mesét” mondott arról a Tündérországról, melyben vannak „fénykibocsátó” emberek, akik egymás felé tudnak fordulni. Kelemen Hunornak volt bátorsága ahhoz, hogy mintegy másfélmillió ember gondját, akarását magára vegye – tette hozzá a szenátor. Azt is elmondta: november 2-án rajtunk is múlik, mi következik Tündérországunk életében. A szenátor egyébként Kelemen Hunort utólag köszöntötte születésnapja alkalmából, majd az aznap ünneplő Török László nagyszalontai polgármestert és a szombaton ünneplő Bradács Alíz margittai körzeti elnököt, kórházmenedzsert is köszöntötte.
Szabó Ödön arra hívta fel a figyelmet, hogy Bihar megye a frontvonalak városa, de számunka nem létezhet tabuhelyszín sem a városban, sem a megyében, sem az országban, hiszen az a mienk is. Az RMDSZ az a szövetség, mely 25 éve változatlan névvel és jellel indul minden választáson, és saját jogán szerez helyeket a parlamentben, önkormányzatokban. Ezt a szövetséget egységben képzelték el létrehozói, és ugyanígy kell továbbvinni is. A jelölt elmondhat a kampányban, hogy mit és hogyan szeretnénk, azonban „hangerejét” a közösség és annak támogatása adhatja meg a tárgyalások során például.
Dánieliesz Endre nagyszalontai helytörténész, pedagógus az Arany-portáról hozott földdel ajándékozta meg Kelemen Hunort, majd Böjte Csaba ferences szerzetes videoüzenetét láthatták a megjelentek. Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, kampányfőnök többek között az autonómiáról, többség és kisebbség viszonyának rendezéséről beszélt, és azt is elmondta, eredeti döntésükhöz híven figyelmen kívül hagyták a támadásokat. Seres Dénes parlamenti képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke és Pataki Csaba szenátor, a Szatmár megyei szervezet elnöke szintén támogatásáról biztosította a jelöltet, majd Kelemen Hunor beszédével zárulta a találkozó.
Az elnökjelölt többek között elmondta, a kampány jó alaklom arra, hogy megszólítsák a többséget, és elmondják, milyen országot szeretnénk. Erős országot, mely tiszteli polgárait és az őshonos nemzeti kisebbségeket is, és erre intézményes garanciákat is ad. Regionális alapon szerveződő országot szeretnénk, melyben a régiós identitásnak szerepe van, s az ország bármelyik részére érvényes, hiszen a szubszidiaritás elvén működik. Kelemen Hunor beszélt a többség és kisebbség viszonyának rendezéséről és az előítéletek lebontásának fontosságáról is. A többség és kisebbség viszonyának rendezése egyike annak az öt fő területnek, amelyekről a politikai szereplők hosszú távú meg egyezésére lenne szükség. Ilyen terület még az oktatás, az egészségügy, a nagy infrastruktúrák és a mezőgazdaság is.
Az államelnökjelölt beszélt arról is, hogy új időszak kezdődik, hiszem az államfő víziója meghatározza a társadalom és az ország állapotát is. Ha az új időszak elején föl tudjuk mutatni a romániai magyarság nagy többségének támogatását, akkor beleszólhatunk abba, milyen lesz az ország, mondta Kelemen Hunor, majd befejezésül hozzátette: minden magyar ember szavazatán múlik a mi közös jövőnk, és minden magyar embert képviselni fog.