Szöges cipőből a tűsarkúba

Köztudott, hogy az évek hosszú során át atletizáló hölgyek lábai megnyúlnak, formásodnak, ezért harisnyájukon számtalan (férfi)szem fut végig. Cornelia Deiac távolugró is belekóstolt a manökenek, modellek világába, végül mégis a sport mellett döntött: óriási esélye van arra, hogy jövőre ott legyen Londonban a Nyári Olimpiai Játékokon.

Cornelia Deiacot ötödik esztendeje választják meg sorozatban Bihar legjobb atlétájának, sokszoros országos román ifi-, utánpótlás- és felnőtt bajnok távolugrásban, tagja a román atlétikai- és olimpiai felnőtt válogatottnak.

„Ott lesz Londonban!”

Az olimpiai részvételhez meg kell ugrania a 6.75 métert, ami trénere, Virgil Preda szerint nem lehetetlen. Cornelia az országos felnőtt bajnokságot 6.61 méterrel nyerte meg, igaz, ugrott 6.70-et is, viszont rálépett az ugrósávra, ezért próbálkozását érvénytelenítették. Bajnoki címének köszönhetően részt vehet az idei párizsi Európa-bajnokságon, ahol könnyen meglepetést okozhat.
„Cornelia most van abban a korban, amikor nem tudja, hogy sportoljon, tanuljon, a barátjával foglalkozzon vagy inkább pihenjen, ezért néha nehéz dolgom van vele – nyilatkozta Preda. – Nagyon tehetséges lányról van szó, akinek, ha kedve van, két ember helyett is dolgozik, máskor viszont szinte minden ugrását elrontja. Elszántságát látva úgy érzem, akár a 6.80 méteres határt is képes lesz megugrania, s ha rajtam áll, Cornelia ott lesz Londonban…”

Fejlődés évről évre

Deiac sokat javított előző évi eredményeihez viszonyítva, erre alapozza trénere, hogy ez év végéig, de legkésőbb 2012 tavaszára megugrodja az olimpiai kvótát: 2004-ben a Grossetoban rendezett 10. Ifjúsági Atlétikai Világbajnokságon még csak 5.37 méterig jutott, egy évvel később Marrakesben már 6.25 volt az eredménye. A 11. ifi világbajnokságon (2006., Peking) 6.33-ra javította egyéni legjobbját, amit 2007-ben 11 cm-rel meg is toldott Barcelonában. Ugyanebben az évben az utánpótláskorúak kontinentális viadalán 6.61-el az ötödik helyen végzett. Tavalyelőtt országos bajnok lett az utánpótláskorúak és a felnőttek között egyaránt, viszont a tavaly – betudhatóan betegségének és sérüléseinek – csak a második helyen végzett. Idén visszahódította a felnőttek országos bajnoki címét. „Az idei nemzetközi versenyeken nem az érem megszerzése lesz a fontos, hanem az, hogy megugorjam a 6.75 métert, s jövőre ott legyek Londonban” – beszélt terveiről Cornelia.

A kifutón is…

Amennyiben sikerülne kijutni az olimpiára, Cornelia Deiac lehetne a hatodik nagyváradi születésű sportoló, aki szerepelt ötkarikás játékokon. Korábban Kabos Endre (magyar színekben) vett részt 1932-ben (Los Angeles) és 1936-ban (Berlin) olimpián, s háromszor nyert aranyérmet vívásban. Szintén vívásban állt rajthoz Szánthó János 1960-ban Rómában, majd Nyisztor Sándor 2004-ben Athénban. Az 1936-os berlini olimpián jelen volt a kötöttfogású birkózásban többszörös román bajnoki címet nyert Tőzsér József, valamint egyedüli bihari atlétaként rajthoz állt Moszkvában (1984) Kórodi Ibolya is. Nyolc év után tehát ismét esély van arra, hogy a nagyváradi sportot a legmagasabb fórumon” képviselje valaki…
Az 1988. március 20-án született Deiac (1.71 m/55 kg) jelenleg a nagyváradi egyetemen pszichológát tanul, előszeretettel olvas Dosztojevszkit és Tolsztojt, kedvenc énekese Prince, énekesnője Tina Turner, együttesei pedig a Bee Gees és a Guns ’N Roses. Kedvenc sportolói mind atléták, így a rövidtávfutó Usain Bolt, a távol- és hármasugró Tatyana Lebedeva, valamint a magasugró Blanca Vlasic. Ami a kedvenc sportágát illeti, nem meglepetés, hogy az a dobó-, ugró- és futószámokból álló összetett verseny.
Arra a kérdésre, hogy az atlétikai pályát vagy a manökeni kifutót választaná, a következőt válaszolta: „Szeretnék híres és eredményes sportoló lenni, a manökeni pályát talán nem nekem találták ki. Persze, néha jó a reflektorok fényében lenni, de csak hobbiszinten űzöm ezt. Marad a tanulás, a hogyan továbbról majd sportpályafutásom végén döntök…”