Ybl Miklós bicentenáriumi kiállítás Váradon

Az Ybl Miklós (1814–1891): Bicentenárium – című tárlatot december 3-án, szerdán 15 órakor nyitják meg Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem kiállítóterében. A kiállítás december 3. és 17. között tekinthető meg.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A tárlatot a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezi a Bihar Megyei Építészkamarával és a Hajdú-Bihar Megyei Építészkamarával közösen. A kiállítást megnyitja Pafka Ernő építész, a Bihar Megyei Építészkamara alelnöke és Radics Beatrix, a Hajdú-Bihar Megyei Építészkamara titkára. A tárlat kurátora Pető Zsolt, a Metró Galéria elindítója. Az Ybl-kiállítás a Metró Galéria anyaga, ami az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválra készült. A kiállítás a korszak legjelentősebb alkotójának, Ybl Miklósnak a munkásságát mutatja be az építész születésének 200. évfordulója alkalmából.
A 2014-es esztendő az Ybl-bicentenárium és a magyar építészet éve. Az 1814. április 6-án született Ybl Miklós gazdag életműve, amely egyaránt nemzeti és európai kincsünk, Magyarországot meghatározó alkotásai, „országjobbító” törekvései, éveken át viselt közéleti tisztségei a városi képviselőtestületben, a Fővárosi Közmunkák Tanácsában, a Magyar Mérnök és Építész Egyletben, választott tagsága a parlament főrendi házában példamutató és követendő érték. Régi adósságot törlesztünk, ha a bicentenáriumi évet méltón megünnepeljük, hogy az ő neve fémjelezze a 2014-es emlékévet, őt ünnepelve – s a szakmát, az épített környezetet, az ingatlan kulturális örökséget, az építészetet, az építés ügyét is.