Román–magyar siker uniós támogatással

Határidőre befejeződött az a határon átnyúló európai uniós projekt, melynek eredményeként román részről Fugyivásárhely és a Nagyváradi Metropolisz Övezet, magyar részről Téglás és a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Egyesület gazdagodott zöldenergiát hasznosító épületekkel.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A fugyivásárhelyi Bio-Ren Központ ünnepélyes átadása – október második felében – volt a zárófejezete a két évig tartó programnak. A pályázat összértéke közel 1,8 millió euró volt, ennek 91,5 százalékát az unió állta, és majdnem fele-fele arányban részesült belőle a két ország.
Tégláson egy régi, évek óta nem használt épületből alakítottak ki megújuló energetikai szolgáltató központot, ahol használat közben mutatják be a különböző berendezéseket, technológiákat. Az épületek hűtésének és fűtésének legkorszerűbb és leghatékonyabb, megújuló energiaforrásokon alapuló eszközeit szemléltetik. A laboratóriumban speciális, nagy pontosságú épületgépészeti, energetikai méréseket lehet végezni, ezáltal a központ országosan is kiemelt fontosságú.
Fugyivásárhelyen egy több mint 900 négyzetméteres központot építettek a polgármesteri hivatal mögött. Ez kizárólag zöldenergiát hasznosít, amelyet napelemekkel, szélmalommal nyernek. Az impozáns épület ötlete még 2011-ben született, Ioan Pop polgármester vetette fel. Persze önerőből erről szó sem lehetett, s az első három-négy partnerkereső próbálkozásuk sem volt sikeres. Aztán a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetségének elnöke, Ioan Lucian összehozta őket Téglás város polgármesterével, Czibere Bélával. Kiderült, hogy Téglás elöljárói is hasonló módon gondolkoznak, így hamar összeállt a csapat, pályáztak, és legnagyobb örömükre nyertek is. A projekt célja is megvalósult, hiszen a 192 darab, egyenként 240 wattos napelem, a 48 thin film típusú napelem, a 6 darab membrános thin film típusú napelem, valamint a 3 kW kapacitású szélerőmű még több energiát is termel, mint amennyi szükséges, így a többletet továbbadják a villamosenergia-hálózatba.
A központban kiállításokat, konferenciákat rendeznek, s olyan cégeknek adják bérbe az irodahelyiségeket, amelyek zöldenergiával foglalkoznak. A projektzárón elhangzott, hogy újabb közös pályázatokat terveznek, hiszen ha egyet sikerre vittek, miért ne pályáznának ismét.