Pontos munka elnyeri a kliens bizalmát

Manapság szinte minden szülő arra törekszik, hogy gyermeke egyetemi diplomát szerezzen. A diplomás szülők esetében ez szinte alapértelmezett, a fizikai munkásoknál pedig az a megszokott motiváció, hogy „legyen neki könnyebb, jobb élete, mint nekünk”. Pedig a kedvvel és becsülettel végzett szakmunka is tisztességes megélhetést teremt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Napjainkban egyre könnyebb megszerezni egy diplomát – főként a gombamód elszaporodott magánegyetemeken –, de az nem mindig takar tudást, és állást, megélhetést pláne nem garantál. A fiatal marad egy papírral a kezében, mely így tulajdonképpen értéktelen. Talán jobb lett volna idejében „kitapogatni”, mivel foglalkozna szívesen, mihez van tehetsége a gyermeknek.
Nincs nagyobb áldás annál, mint egy életen keresztül azt csinálni, amit szeret az ember. A Krisztik-Teleki család ezt nagyon jól tudta, ezért amikor fiuk, Csongor – aki 1973-ban született Szatmárnémetiben, de Margittán nevelkedett – már gyermekkorában kimutatta az autók és azok javítása iránti érdeklődését, nem gördítettek elébe akadályt. Annak ellenére, hogy mindkét szülő okleveles mérnök. Az apa beajánlotta a fiát egy ismerőse javítóműhelyébe, hadd kóstolja meg a gyerek, mit jelent a kétkezi munka. Nem elrettenteni akarta, csak tények elé állítani.
Nos, Krisztik Csongor nem riadt vissza az időnként kemény fizikai munkától, sőt megerősödött a szándéka, hogy autószerelőként akarja felnőtt életét élni. Ezért a X. osztály elvégzése után a craiovai szakiskolában folytatta tanulmányait. Két év után színtízessel végzett, ezért III. kategóriás szakdiplomát kapott. Hazament Margittára, és szerződésének eleget téve a Record vállalatnál kezdett el dolgozni. Innen 1995-ben egy privát szakihoz szerződött át 8 évre, utána beindította saját vállalkozását. Eleinte bérelt műhelyben dolgozott, majd a szülői házban építette fel saját műhelyét. A szakiskolával párhuzamosan elméleti tudását esti tagozaton tökéletesítette.
Az autószerelés mechanikai részére szakosodott, abban érzi igazán otthon magát, ezen belül is a benzinmotorok világában. Hogy az autógyártás rohamos fejlődését követni tudja, folyamatosan dolgoznia és tanulnia kell. Márkától és típustól függetlenül minden mechanikai hibát megjavít, de akkor sem kell a kliensnek másik szakembert keresnie, ha elekronikus hiba is fennáll, mivel a szakik közötti együttműködésnek köszönhetően ezt is megjavítják. Jó kapcsolatot ápol a város autószerelő szakembereivel, sokukkal barátit. Egészséges versengés van közöttük, de ellenségeskedés nincs. Ez értelmetlen is lenne, hiszen gyakran egymásra vannak utalva akár szakmai tanács, akár egy különleges célszerszám kapcsán. „Nem szégyen tanácsot kérni, és nagyon jó dolog adni” – vallja a mester.
A régebbi kocsik esetében a szakember még mindig füllel állapítja meg a járó motor hibáját. Ez a diagnosztizáló képesség a sokéves tapasztalat során alakul ki. A legújabb kocsiknál ez már nem mindig működik, ezért a diagnózist az arra szakosodottak állítják fel, s innentől már átveheti a munkát az autószerelő. A komputer csak az elektronikusan vezérelt alkatrészek meghibásodását mutatja ki, a mechanikus hibák feltárásához továbbra is a mester tapasztalatára, hozzáértésére van szükség.
– A szakszervizek mellett meg tudnak élni a kisiparosok? Hány kliens kell ahhoz, hogy megéljen egy autószerelő?
– A szakszervizek csak bizonyos típusokra vannak berendezkedve. Ezért a legújabb, agyonelektronizált kocsik javítása valóban az ő asztaluk. Viszont csak nagyobb városokban vannak ilyenek, néha túlterheltek, hosszú a várakozási idő, ezért mellettük, főleg a régebbi évjáratú kocsik esetében, jut bőven munka nekünk is. Sokan szeretik a személyes kapcsolatot a szerelővel, a menet közbeni egyeztetést, ami egy szakszerviz esetében nincs meg. Ezenfelül sokkal rövidebb határidőre dolgozom, ha kell, túl a 8 órás munkaidőn, sürgős esetben akár éjjel is. Egy bajba jutott klienshez kiszállok arra a helyszínre, ahol defektet kapott, és ha lehetséges, helyben megoldom a problémát. Mindig rendes, pontos, becsületes munkát kell végezni, csak úgy van esély arra, hogy megtartsam a klienseket és a jó szakmai hírnevemet. Büszke vagyok a szakmámra, és örülök annak, hogy nap mint nap azt csinálhatom, amit igazán szeretek. Egy autószerelő 50 stabil kliens után már megél, de ha fejleszteni is akar, akkor legalább százra van szüksége. A fejlesztésekre pedig szükség van. Megszerezni egy klienst könnyű, de megtartásához el kell nyerni a bizalmát.
– Látom, most is javítja a műhelyét, sőt fölé is épít. Talán bővíti a vállalkozást?
– A műhelyre ráfért egy nagyobb javítás, szigetelés, hogy télen is kényelmesen dolgozhassam. A fölé épített rész pedig a lakásunk lesz. Ha elkészül, ideköltözünk, és együtt lesz a lakás a műhellyel és az irodával. Nagyobb bővítést egyelőre nem tervezek, alkalmazottat sem veszek fel, ameddig bírom egyedül. Persze az idő teltével valószínűleg szükség lesz a segítségre, mivel az autószerelés egyes szakaszai komoly fizikai erőnlétet követelnek. Nem akarok nagyvállalat lenni, megelégszem azzal, hogy tisztességesen el tudjam tartani a családot. Feleségem tanítónő, ketten együtt keresünk annyit, ami talán a meggazdagodáshoz kevés, de a tisztességes megélhetéshez elegendő.
– Két lánya van. Elképzelhető, hogy lesz folytatója a családi vállalkozásnak?
– Mivel a családban örök törvény, hogy a fiúk lányokat, a lányok fiúkat hoznak, elképzelhető, hogy valamelyik vejem majd folytatja a szakmát. Az ideális az lenne, ha az elektronikus munkákat is elvégezhetnénk majd. Az jelentené az igazi áttörést. Természetesen ezért nem fogom befolyásolni lányaimat a párválasztásban. Ha nem is lesz folytatója családon belül a szakmának, maga a felszerelt műhely érték, és bérbe adható.