Bartók Béla mellszobra áll majd Köröstárkányban

Az ötletgazda, SZAKÁCS ZOLTÁN köröstárkányi református lelkész, MIKLÓ ERNŐ helyi RMDSZ-elnök, SZABÓ ÖDÖN parlamenti képviselő, az RDMSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és BORSI LÓRÁNT, a Tulipán Kaláka Egyesület vezetője sajtótájékoztatón számolt be Bartók Béla mellszobrának elkészültéről. A szobrot haza is vitték Tárkányba.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szobor makettjét az idei Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokon kapták meg Köröstárkány képviselői, a bronzból elkészített büszt átadása pedig az egy évvel ezelőtt indult sorozat része, mondta Szabó Ödön. Tavaly Belényesben Petőfi Sándor szobrát helyezték el a református templom előtt, hogy ott közösségi teret létesítsenek. A Fekete-Körös völgyében szórványban élő magyarságnak több ilyen közösségi térre van szüksége, tette hozzá a politikus, ezért felmerült az ötlet, hogy Várasfenesen, ahol a Bélavára máig őrzi az uralkodó emlékét, IV. Béla király kaphatna szobrot.
A Bartók-szobor elkészítésére a Tulipán Kaláka Egyesület pályázott a Communitas Alapítványnál. Amint Borsi Lóránt elmondta, erre alapszabályzatuk lehetőséget ad, akárcsak minden olyan tevékenységre, amely a közösségépítést, a megmaradást szolgálja. A bronz alkotás egyébként 16 600 lejbe került. Mikló Ernő szerint Bartók Béla szobra az összefogás és a békesség jelképe lehet a faluban, hiszen ő mindenkivel szóba tudott állni, és nemcsak magyar, hanem román népzenét is gyűjtött.
A Petőfi-szobor átadásakor gondolt arra, hogy a helyi magyar értékeket is kutató és felmutató, világhírű zeneszerzőnek szobrot állítsanak Köröstárkányban – emlékezett az ötletgazda Szakács Zoltán lelkipásztor. Azt tudják, hogy 1911 telén Bartók Tárkányban is gyűjtött népzenét, tudják, ki volt az a legény, aki a kocsmában énekelt neki, illetve melyik háznál fordult meg, a porta képe a református kalendáriumban is megjelenik, tette hozzá. Bartók egyik zongoraművében tárkányi dallam is szerepel, jegyezte meg a tiszteletes, és azt is elmondta: a szobor helyéről és átadásának pontos idejéről még nem született döntés, még keresik a templom közelében a megfelelő helyet, és az átadása az alkalmat.