Téka-koncert és kiállítás

A magyar kultúra napja alkalmából, a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében január 23-án, pénteken 19 órakor a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében a Téka együttes Ritka magyar című népzenei előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés ingyenes. Előtte, 18.30-tól Éltes Barna sepsiszentgyörgyi szobrászművész munkáiból nyílik kiállítás a PKE emeleti előcsarnokában. A tárlatot Kányádi Irén művészettörténész nyitja meg.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Téka együttes 1976-ban alakult Budapesten. Célkitűzésük, hogy a magyar népzene eredeti hangzásvilágát megőrizzék. Tagjai a falun élő zenészmesterektől gyűjtötték a dallamokat, tanultak tőlük, együtt muzsikáltak lakodalmakban, bálokban, táncházakban. Tanítanak is művészeti iskolákban, zeneiskolákban, segítik a magyar népzenész utánpótlás kialakítását. Népművészeti táborokat is szerveznek. Az 1977 óta működő klubjuk az egyik legközkedveltebb táncház. A Magyarok muzsikája című ismeretterjesztő koncertsorozatukkal számos iskolában és óvodában adnak teljes képet a magyar nyelvterület táncairól, zenéiről, jellegzetes hangszereiről. 24 lemezükön saját műsorukat és mestereik repertoárját örökítették meg. Munkájukat a Népművészet Ifjú Mestere, az Erdélyi Világszövetség Becsületrend Rubinja, a Magyar Művészetért és a Bartók Emlékdíjjal ismerték el. Koncertjeikkel bejárták Európát, muzsikáltak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában, Ausztráliában és az USA-ban is.
Péntek este fellép: Soós András (hegedű, kontra), Kalász Máté (hegedű), Tárnoki Beatrix (ének, kobza), Lányi György (kontra, bőrduda, kobza) és Havasréti Pál (bőgő, cselló, tekerő, ütőgardon, dob, citera, ének).
A ritka magyar a Mezőség nyugati felén általánosan ismert férfitánc. A legények általában a táncrend elején táncolták egyedül vagy csoportosan, rögtönözve, a bonyolult ritmusmotívumokat gazdagon díszítve.