Magyar farsang a belényesi iskolában

Január közepén egy szombat délután jelmezes gyerekek gyülekeztek a belényesi Nicolae Popoviciu Általános Iskola ünneplésre előkészített tornatermébe. A Rozmaring magyar néptánccsoport tagjai tartottak farsangi mulatságot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Benedek Judit, az iskola aligazgatója, aki egyben a Rozmaring „szülőanyja” és patrónája, szervezte meg a farsangi bált, ezzel felélesztve egy szinte már feledésbe veszett belényesi hagyományt. A rendezvényt a jelmezek bemutatója nyitotta meg. A háromtagú zsűrit Nemes Mihaela, az általános iskola igazgatója, Catrina Kovacs tanítónő és Gábor Juliánna orvos alkotta. Megelevenedtek előttünk a mesék és regék hősei: Hófehérke és egy törpe, Piroska, Sofia hercegnő, Mátyás király, fél tucat tündér, kalózkapitány. Volt angyal és denevér, méhész és bohóc, mikulás és kínai nő, robot, tanítónő, egérke, pillangó, búvár és egy zombi is. Két fiú lánynak öltözött, nagy sikerrel. A jelmezek ötletesek, szépek és néha meglepőek voltak, úgy hogy nem volt könnyű a döntés. Végül a zsűri 7 első, 10 második és 12 harmadik díjat osztott ki.
A II. próbára párba álltak a gyerekek. Egyikük cérnán függő almát tartott, a másiknak meg kellett ennie a gyümölcsöt anélkül, hogy kézzel hozzáért volna. Sok kacagás közt megszületett a nyertes: Fenesi Henrietta VI. osztályos tanuló.
A III. próba „tengerimúrzsálás” volt. Így mondják nálunk a kukoricamorzsolást kézi „múrzsálóval”. Nagy volt a csodálkozás, mert a versenyzők jó része most látott először ilyen eszközt, de mindenki részt akart venni a versenyen. Az nyert, aki először mutatta fel az üres csutkát. Külön versenyeztek a fiúk, és külön a lányok. Csodálatos volt a lelkesedésük, és mintha nem is hallották volna, hogy már megvan az első helyezett, tovább múrzsáltak, míg minden csutkát szem nélkül emeltek a magasba boldogan. A nyertesek a fúknál: I. Imre Róbert, II. Szatmári Balázs, III. Mladonecky Ervin. A lányoknál három első helyezett lett: Mikló Viktória, Oláh Ágota és Lőrincz Boglárka, a II. helyen Szatmári Evelin, a III-on pedig Mladonecki Betty végzett. De mondhatjuk, hogy ennek a feladatnak csak nyertesei voltak, mert senki sem adta fel a küzdelmet.
A IV. és egyben az utolsó próba a néptánc volt, tehát „hazai pályán” játszottak a gyerekek. Mivel a táncosaink életkora a 0. osztályostól a VI. osztályosig terjed, a díjakat is két kategóriában, „kicsiknek” és „nagyoknak” osztottuk ki. Így a legjobb táncos lány a kicsiknél Szűcs Nagy Henrietta, a nagyoknál Oláh Johanna lett; a kisfiúk között Imre Dávid, a nagyok között pedig Imre Róbert bizonyult a legjobb táncosnak. A legjobb páros a kicsiknél Petrikó Szabó Vivien és Gyulai Leó kettőse lett, a nagyoknál pedig a Mladonecky ikrek, Ervin és Betty győzött. A zsűri különdíját a táncosok közül Szatmári Enikő Lara kapta szorgalmáért és segítőkészségéért.
A próbák ezzel befejeződtek, de a bál csak ezután kezdődött igazán. A szülők jóvoltából sütemények, üdítők és egy szép tűzijátékos torta állt egy asztalon. A szülinapos Belényesy Marcikát és a névnapját ünneplő Pop Antóniát dallal, ajándékkal és puszival  is köszöntöttük. Megkezdődött a tánc is, amibe a felnőttek is be-bekapcsolódtak. Gábor Mihály helyi RMDSZ-elnök ez alkalommal sikeres lemezlovasként mutatkozott be.
A gyerekek nagyon jól érezték magukat, és „még csak egyet” kéréssel többször elodázták a bál befejezését. Aminek van kezdete, annak vége is van, úgyhogy a farsangi rendezvény is befejeződött Belényesben, de reméljük, jővőre is lesz hasonló télbúcsúztatónk.

Gábor Juliánna