Újra van magyar alpolgármester Nagyváradon

A megyeszékhely fejlesztését célzó projektek végigviteléhez szükséges stabil, kétharmados többség megteremtésével indokolták a liberálisok, hogy újra az RMDSZ-szel léptek szövetségre a helyi tanácsban. A szociáldemokrata alpolgármestert is leváltották a csütörtöki ülésen, helyére HUSZÁR ISTVÁN tanácstagot választották meg.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A tavalyi európai parlamenti, de főleg az államfőválasztás eredményeként a nagyváradi önkormányzatban is átalakultak az erőviszonyok. A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (SZDP) frakciója már nem működött együtt a Nemzeti Liberális Párt (NLP) képviselőcsoportjával. Ezekhez csatlakoztak a korábbi ellenzéki demokraták, ám még velük sem volt meg a biztos kétharmad, ha nem sikerült maguk mellé állítaniuk a hat RMDSZ-es helyi tanácsost. Emiatt több határozattervezet is megbukott, mert vagyonügyi kérdésekben csak a tanácstagok kétharmadának egyetértésével dönthet a testület.
A liberálisok és az RMDSZ megyei vezetősége az államfőválasztás eredményének ismeretében kezdett egyeztetni az önkormányzati erőviszonyok átrendezéséről. A frissen létrejött megállapodás értelmében a nagyváradi önkormányzat végrehajtó testületébe újra bekerülhetett egy magyar. Az alpolgármesteri tisztség betöltéséről a tanács határoz, és a február 12-i rendes ülésen meg is történt a személycsere.
Az NLP-sek és ex-demokraták alkotta, 14 fős frakciót vezető Octavian Dan terjesztette elő az SZDP-s alpolgármester leváltásáról szóló határozatot, és Ilie Bolojan polgármesterhez hasonlóan a kétharmad megteremtésével indokolta azt. A polgármester sietett tisztázni, hogy nem büntetik ezzel Ovidiu Mureșant, mert amíg a két párt a nagypolitikában is szövetséges volt, addig helyben is jól együttműködtek. Az utóbbi időben viszont sokszor került kínos helyzetbe az alpolgármester – folytatta Bolojan –, mert a pártja megyei vezetősége elvárta, hogy már ne értsen egyet korábbi szövetségeseivel.
Mureșan jelezte, hogy a menesztéséről szóló határozattervezet napirendre tűzését nem tartják jogszerűnek, majd a közintézményeknek megköszönve az eddigi együttműködést, hat párttársával együtt tiltakozásként elhagyta az üléstermet.
A leváltásról szóló határozatot így a bent maradt immár szövetséges 20 tanácstag – egy érvénytelen voks mellett – jóváhagyta. Ugyancsak ilyen eredménnyel, simán választották alpolgármesternek Huszár Istvánt, bár a procedúra hosszan tartott, mivel – személyi kérdésről lévén szó – titkos szavazás kellett hozzá.
Az új alpolgármester fog felelni ezentúl a helyhatóság pénzügyi igazgatóságáért, a Szociális és Közösségi Ügyek Hivataláért, az Ingatlankezelőségért, a Közterület-kezelőségért és a Helyi Közszállítási Vállalatért – sorolta érdeklődésünkre Ilie Bolojan. Azokat a feladatokat kapja meg, amelyeket alpolgármestersége idején Biró Rozália látott el – tette hozzá Huszár István.