Tilos behajtani a Szent László térre

Síncsere, csőfektetés, városrendezési munka és építkezés miatt február 16-ától kezdve lezárják a gépjármű-forgalom elől Nagyvárad főterét. Buszjáratok terelőúton fognak közlekedni, a villamospótló buszokat indít a Helyi Közszállítási Vállalat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nagyvárad összes villamosa áthalad a főtéren és a Kossuth (Independenței) utcán, számos buszjárat is érinti a főteret. Hétfőtől, február 16-ától tanulhatják azonban a városlakók az új közlekedési rendet, mert gépjárműmentes lesz a terület. Év végére be kell fejezni ugyanis a Szt. László tér átépítését, máskülönben a helyhatóságnak vissza kellene fizetnie az arra kapott európai uniós pénzt, így máris hozzálátnak a munkához. Először a közmű-felújítás kezdődik – vízvezeték- és csatornacsere –, mert a „vizesek” ásnak a legmélyebbre. Utána kicserélik a síneket, s legvégére marad az aszfaltozás, burkolás. Közben a Kossuth utcai parkolóban is nekifognak a mélygarázs megépítésének.
A Helyi Közszállítási Vállalattal (HKV) és a közlekedésrendészettel egyeztetve az elöljáróság közölte az új forgalmi rendet. Tilos behajtani a Kossuth utcára és a főtérre, kétirányú lesz a forgalom a Kapucinus (Traian Moșoiu) és Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcán, s a Bémer tér felől a hídról csak a Körös utca felé lehet lehajtani. Zsákutcának minősül a főtérbe torkolló Zöldfa (Vasile Alecsandri) és Pável utca, bár mindkét irányban közlekedhetnek rajtuk a járművek. A Kálvin utca torkolatától a főtérig ugyancsak kétirányúsítják a Teleki (Primăriei) utcát, bár onnan sem szabad a térre hajtani.

A főtéren eddig áthaladt buszjáratok zöme a Nagyvásár tér (December 1. park) felől jövet a park végében a Kapucinus utcára fordul, onnan a Beöthy Ödön utcán halad, majd a Kálvin utcán keresztül jut a Teleki utcára. Az Aradi út, illetve a Vitéz (Decebal) utca felé tartó 20-as és 23-as busz itt visszatér az eredeti útvonalára, a korábban a Körös utcán járó 10-es és 14-es pedig a Teleki utcáról a Damjanich (Simion Bărnuțiu) majd a Sulyok István utcán át jut vissza a Körös utcára. Visszafelé a 10-es és a 20-as a Beöthy Ödön (Maniu) utcán halad a központ felé, de az Universitate jelzésű 14-es teljesen kikerüli a központot, és a Körös utcáról a Decebalra térve az állatkert előtt elhaladva jut ki a Rulikowsky útra. Lesz egy Centru 14-es jelzésű buszjárat is: ez a Körös utca elejétől, a Bancposttól viszi az utasokat a Körös utcán át a szokott útvonalon az őssi piacig és ugyanott vissza. A 12-es busz sem megy a főtérig: Szőllősről, Velencéről jövet a Nagyvásár tér nyugati végénél balra fordul, a 16-os busz megállójában áll meg, s onnan a Zárda (Mihai Viteazul), majd a Vámház (Sucevei) utcán át megy a Horeára.
A villamospótlók nem teljesen pótolják a villamosokat. Őssiben fog járni a 2-es: az ottani villamos-végállomástól az Aradi út és a Decebal kereszteződéséig. Az 1-es a Nagyvásár tér oldalától, a Gojdu középiskola elől viszi az utasokat a (Kapucinus – Beöthy – Kálvin –Teleki utca) Vitéz (Decebal) utcán. Eredetileg a Téglavető úti (Dacia sugárút) kereszteződésnél fordult volna vissza a busz, de a második naptól már felviszi az utasokat a Béke-dombra a volt Olaszi temetőig, és onnan fordul vissza a Vitéz utcára.

Villamossal csak Szőllős (Nufărul) és a Rogériusz negyed lesz megközelíthető, a Baross (Dacia) hídon át, a nagyállomás felé közlekednek a szerelvények oda-vissza a két végállomás között.