Farsangi mulatság Nagyszántón

Nagyszántón a hagyományos farsangi mulatság nem csupán a kulturális rendezvények egyike, hanem alkalom a baráti társaságok, a helyi közösség erősítésére és összekovácsolására is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A farsang a mulatozás, a vidámság, a szórakozás, a bolondozás, a tánc, az életöröm kifejezésének időszaka. A régmúltban gyökerező hagyomány szerint a gazdag lakomák a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, az alakos játékok, a jelmezbálok, a köszöntők, a farsangtemetés.
A hagyományőrzés jegyében és a helyi szokásokhoz igazodva egy maroknyi nagyszántói lokálpatrióta immár évről évre lelkesen szervezi meg a farsangi mulatságot. A lelkes csapat mozgatórugója Dani Lajos, Kretz Sándor és a református gyülekezet nőszövetsége. A február 7-i a farsangoláson is nagyon pontos szervezésnek voltunk részesei. Nagy volt az érdeklődés, sok baráti társaság szeretett volna más településről is részt venni, de a cél a helyi és a Bors községhez tartozó falvak lakosainak szórakozva összehozása volt. A modern, tágas nagyszántói kultúrházban a százharminc résztvevő kényelmesen elfért a megterített asztaloknál, a színpad előtt pedig vidáman rophatták a táncot, a talpalávalóról az Aperitif együttes gondoskodott Farkas Zoli (AmazonÁsz) vezetésével.
A farsang ünnepéhez kötődik a népi színjátszás kialakulása, ugyanis a maszkos alakoskodásokból alakultak ki idővel a különféle dramatikus játékok, bohózatok. Egy szántói lelkes csapat is maskarába bújt, s vállalta a szórakoztatást: Szatmári-Gergely Kinga tiszteletes asszony ötletére nőtípusokat parodizáltak, mégpedig hetet. Nagy tetszést arattak, s talán a közönség soraiban ülő férfiak is megtalálták közöttük a saját párjukat.
Mindenki jól érezte magát, vacsora közben az Aperitif együttes tagjai az asztalsorok között húzták a szebbnél szebb nótát, csárdást, hallgatót. Molnár Júlia színművésznő sok-sok ismert slágerrel, operettdallal fokozta a jó hangulatot, a közönség együtt énekelt vele, majd hatalmas tapssal köszönte meg az előadást.
Bátori Géza, Bors község polgármestere is részt vett a rendezvényen, és eljött a magyarországi Bojt község polgármester asszonya a férjével, valamint egy baráti társaság az ugyancsak magyarországi Toldról. Éjfél után pillanatok alatt elfogyott a szervezők által felkínált kétszáz tombolaszelvény. A sorsoláskor mindenki izgult, s talán nem is volt olyan család, baráti társaság, amely ne nyert volna valamit.
A finom ételekért, a kitűnő szervezésért, a jó hangulatért és kikapcsolódásért a jelenlévők egy hatalmas gyümölcstortával kedveskedtek a rendezők lelkes csapatának.