Bálint-napi borverseny Hegyközcsatárban

Hegyközcsatári őstermelő szőlősgazdák borai mérettettek meg a múlt hét végén. Kizárólag a településen termett szőlőből készített borokat neveztek be.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Hegyközcsatárban a helyi borászok, őstermelő szőlősgazdák kezdeményezték és szervezték meg a borversenyt. Fehér és vörös (a rosét is ide sorolták) kategóriában lehetett nevezni, a hagyományoknak megfelelően a vörös borok voltak többségben. A kultúrházban szombaton kora délután a jelenlévők kóstolgatták, ízlelték egymás borait. Az előzsűrizés során kiderült, feleslegesen aggódtak a gazdák múlt évi termés miatt, mert a versenyre benevezett borok átlagon felüliek.
Az id. Szilágyi Vince, Papp Gyula, id. Balázs Gyula (elnök), Mészáros Károly és Molnár Árpád alkotta öttagú zsűri végül mindegyik benevezett bornak adott minősítést. Vitályos Barna polgármester fővédnökként beszédében kiemelte a szőlő és a bor fontosságát életünkben, valamint a borversenyhez hasonló alulról jövő kezdeményezés közösségépítő hatását. Ilyen rendezvényeket maga és az önkormányzat is bármikor szívesen támogat – tette hozzá.
A borverseny műsorvezetői szerepét is ellátó Sztankovics Gyula kultúrreferens méltatta a hegyközcsatári szőlősgazdák elmúlt években végzett szakmai munkáját. Összességében kiválóan megszervezett, élménydús borversenyen találkozhattak a gazdák. Amíg a zsűri kóstolgatott, Papp Lajos hegyközcsatári őstermelő nótacsokorral szórakoztatta az egybegyűlteket, és fellépett a tehetséges fiatal Mészáros Eszter népdalénekes, aki egy éve jár a Francisc Hubic Művészeti Iskola népdal szakára.
A fehér bor kategóriában végül Papp Gyula szőlőleve lett az I. helyezett, Molnár Árpád pedig a II. A vörös borok között Szabó Béla lett a nyertes, a II. díjat ifj. Szilágyi Vince, a III-at pedig ifj. Rácz Sándor érdemelte ki.