Ellenzékben a megyében a kormánypárt

Lecserélte egyik alelnökét Bihar Megye Tanácsa. A szociáldemokrata IOAN MANGOT a korábbi ellenzéki szószóló, a demokrata párti IONEL AVRIGEANU váltotta. Az önkormányzat döntéshozó testülete ismét elfogadta a 2015-ös megyei költségvetést is.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

December közepén fogalmazták meg határozati javaslatukat a Nemzeti Liberális Párt megyei tanácsosai a szociáldemokrata Ioan Mang leváltásáról a tanácsi alelnöki tisztségből. A 2012-es helyhatósági választásokon a liberálisok még a szocdemekkel partnerségben, a Szociál-liberális Szövetség tagjaként győztek, de tavaly ősszel már korábbi ellenfelükkel, a Demokrata–Liberális Párttal szövetkezve juttatták győzelemre közös államfőjelöltjüket. Ennek következtében a helyhatóságok döntéshozó testületeiben is megváltoztak az erőviszonyok. Nagyváradon az RMDSZ-szel létrejött megállapodás értelmében február közepén leváltották az SZDP-s alpolgármestert, s helyette ismét magyar került a tisztségbe, és hasonló váltást készítettek elő a megyei tanácsban is.
Decemberben nem hívtak össze rendes megyei tanácsi ülést, januárban nem volt téma a személycsere, február végén került napirendre a leváltás. Amint a hozzászólásokból kiderült, a kormányzó SZDP megyei elnöki tisztét is betöltő Ioan Mang korábbi partnerével, az NLP megyei elnökével, Cornel Popa megyei tanácselnökkel egyeztetve arra a következtetésre jutott, hogy inkább maga mond le. Megjegyezte azonban, hogy hibázik a testület, amikor „a hátsó ajtón” beenged a megyei vezetésbe egy olyan alakulatot, amit a választók annak idején elutasítottak. Hozzátette továbbá, hogy az eddigiekhez hasonlóan dolgozni fog a megyei projektek sikeréért.
Cornel Popa is elismeréssel szólt eddigi közös munkájukról, s méltányolta, hogy a „civilben” egyetemi tanár Mang gesztusával elkerülhették a lealacsonyító marakodást a funkcióért. Reményét fejezte ki, hogy továbbra is jól együtt fognak működni. A remény beteljesülését kétségessé teszi, hogy az ülés kezdetétől immár a tanácsosok asztalánál helyet foglaló Mang következő megszólalásában már azt helyezte kilátásba, hogy az SZDP-sek nemet mondanak az előterjesztett büdzsétervezetre, ha nem fogadja el a testület a módosító javaslatukat.
Bihar megye 2015-ös költségvetését február 12-én rendkívüli ülésen már jóváhagyta – egyhangúlag – a tanács, ám a prefektus óvást emelt arra hivatkozva, hogy nem tartottak be törvényes határidőket, illetve nem hirdettek a büdzséről közvitát. Ilyesmi azóta sem történt – mint ahogy a rendszerváltás óta egyszer sem –, de a február 27-i rendes megyegyűlésen ismét napirendre tűzték a büdzsétervezet vitáját. A szocdemek a megyei, a székelyhídi és a bihardiószegi önkormányzat közös tulajdonában lévő Ecoland Közösségközi Fejlesztési Egyesületnek kértek több támogatást, hogy a biomassza-erőmű szerződhessen a gazdákkal a fűtőanyag beszerzésére, s nehogy vissza kelljen fizetnie a megnyert EU-s támogatást. A Bihar FC-nek kiutalt 500 ezer lejt is kevesellte a szocdem frakcióvezető.
Mindkét felvetés vitába torkollt, a tanácselnök és néhány párttársa a futballklub tavalyi elszámolását és idei költségvetési tervét kérte számon, bár egyikük megjegyezte, hiányukért a tanács is felelős, hiszen a képviselői ott ülnek a sportklub vezető tanácsában. Szünetet is tartottak Kiss Sándor RMDSZ-es tanácsi alelnök javaslatára, hogy kerítsenek egy szakértőt, aki felvilágosíthatja a döntéshozókat, nem késő-e a székelyhídi gyárnak az év második felében megadni a támogatást. Végül 100 ezer lejt szavaztak meg erre a célra, a Bihar FC-nek az eredetileg javasolt – Mang szavai szerint – „cukrászdapénzt” adták, és egyhangúlag hagyták jóvá a teljes büdzsétervezetet.
Bonyolult procedúrával aztán hivatalossá tették a személycserét a megyei önkormányzat élén. Először a leváltást kezdeményező liberális tanácstagok rábólintottak, hogy a határozatban „lemondás” legyen a tisztség megüresedésének indoka, majd a testület titkos voksolással szavazott arról, hogy tudomásul veszi-e Mang lemondását, végül megválasztották az új alelnököt a Demokrata–Liberális Párt korábbi frakcióvezetője, Ionel Avrigeanu személyében. Más jelölt nem volt. Mindkét titkos voksolás eredménye 23–10 lett, az SZDP-sek mondtak rá nemet.