Kétfelé ünnepelnek Nagyváradon

Politikai szimpátiától függően ezúttal is kétféle ünnepi rendezvény között választhatnak a nagyváradi magyarok március 15-én. Kevés viszont az átfedés, így aki akar, a délelőtti és a délutáni megemlékezésen is ott lehet. Szacsvay Imre szobrát mind a néppártiak, mind a történelmi egyházak és az RMDSZ közös rendezvényén megkoszorúzzák.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a március 15-i nemzeti ünnepen a váradolaszi református templomban kezdi a megemlékezések sorát. Vasárnap délelőtt 10 órától Szászfalvi László csurgói lelkipásztor, magyar országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke hirdet igét a hálaadó ünnepi istentiszteleten.
11.30 órától az Ezredévi emléktéren, a Szacsvay-szobornál tartanak megemlékezést. Beszédet mond Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke, valamint Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke. Tárogatón közreműködik Kiss Géza Loránd, énekel Tasnádi Ferenc és a Nagyváradi Asszonykórus.
Az elmúlt több mint két évtized hagyományaihoz híven az RMDSZ Bihar megyei szervezete – közösen a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel, a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközséggel, a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközséggel, valamint a civil és az ifjúsági szervezetekkel – az 1848-as márciusi forradalom évfordulójáról az alábbi program szerint emlékezik meg:
11.30: Koszorúzás a biharpüspöki világháborús emlékmű parkjában álló kopjafánál;
12 óra: Koszorúzás a várad-szőllősi katolikus templom kertjében található emlékműnél;
12.15: Koszorúzás a rogériuszi református templom harangtornya alatt kialakított emlékhelyen;
13.15: Koszorúzás Félixfürdőn Petőfi Sándor szobránál (Váradszentmárton község);
14 óra: Koszorúzás Rulikowszky Kázmér emlékművénél (Rulikovszky-temető);
14.40: Koszorúzás Nicolae Bălcescu szobránál (Rhédey-kert, ma Bălcescu-park);
16 óra: Ökumenikus igeliturgia a római katolikus Szent László templomban;
17 óra: Koszorúzás és ünnepi beszédek Szacsvay Imre szobránál, majd huszárok vezette zászlós, fáklyás felvonulás a Fő utcán a Petőfi-szoborig;
19 óra: Koszorúzás Petőfi Sándor szobránál;
20 óra: Ünnepi előadás a Szigligeti Színházban: Selmeczi György–Béres Attila: Szigligeti – történelmi fikció két részben.
Koszorúzási szándékukat az RMDSZ megyei szervezetének titkárságán, a 0259/432–884-es telefonszámon jelezhetik hétköznapokon 9–15 óra között.