Zúg március – Közös ünnep a Fekete-Körös völgyében

Immár hagyomány, hogy egy vagy több Fekete-Körös völgyi faluban kis-magyarországiak és helybeliek együtt ünnepelik március 15-ét, s mindig az előrenézés akaratával. Most is így lesz ez Tenkén, Belényesújlakon, Belényessonkolyoson és Körösjánosfalván.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Március 13-án, pénteken a belényesújlaki református gyülekezeti házban 18 órai kezdettel a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ Csabai Színi Stúdiójának növendékei és vezetőjük, Kerepeczki Nóra előadóművész ad műsort, majd Sarusi Mihály (képünkön), az 1919-es és 1944-es fekete-Körös-völgyi eseményeknek emléket állító Fekete-Zaránd című könyv József Attila-díjas szerzője találkozik a helybeliekkel Vágner Szabó János népművelőnek, újságírónak, a Trianoni Szemle munkatársának, a rendezvénysorozat társszervezőjének a közreműködésével. Az alkalom természetesen emlékezés is lesz az 1848-as forradalom kitörésének napjára.
Március 14-én, szombaton 17 órától Sarusi Mihály a Tenkei Honismereti és Művelődési Kör vendége lesz. A program ugyanaz, illetve vasárnap, március 15-én a tenkei református templomban folytatódik: a színistúdiósok Zúg március című műsorának bemutatójával és a Kossuth-szobor megkoszorúzásával.
Március 15-én, vasárnap délután 4 órakor Körösjánosfalván a református templomban köszöntik a forradalom és szabadságharc emléknapját énekes-verses összeállítással a diákszínjátszók, majd 17 órakor Belényessonkolyoson adják elő műsorukat. Együttműködve természetesen a helybeli versmondókkal, énekesekkel, lelkipásztorokkal, hiszen ezeken az alkalmakon a közös ünneplés külön lelki többletet ad.
A rendező egyházközségek szeretettel várnak minden érdeklődőt, hogy „zúgjon csak, zúgjon, a márciusi hang”, és visszhangozzék minél több magyar emberben, minél tovább.
Sarusi Mihály már a hetedik alkalommal kezdi a tavaszt a fekete-Körös-völgyi olvasók, érdeklődők társaságában. A rendezvényeket a Tenkei Honismereti és Művelődési Kör, valamint a Csabagyöngye Kulturális Központ támogatása és a helyi lelkipásztorok ügybuzgalma tette lehetővé.