Évnyitó focikérdések

Elkezdődött az alapozás, munkához láttak a Bihar megyei labdarúgócsapatok. Hogy a tavaszi idényben lesz-e okuk örülni a szurkolóknak, egyelőre igencsak kérdéses.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Nagyváradi Bihar FC az utolsó előtti helyen áll a másodosztály nyugati csoportjában, s egyre valószínűbb, hogy nem lesz képes elkerülni a kiesést, bár az alapszakasz után a rájátszásban dől csak el, melyik két gárda búcsúzik a megmérettetéstől.

Lesz-e még Bihar FC?
A piros-kék együttesnek nagy anyagi gondokkal kell szembenéznie, ráadásul a váradi önkormányzat tovább mélyíti a krízist azzal, hogy pénzt kér a Bodola Gyula Stadion, valamint a Motorul-pálya használatáért. Miután a helyi önkormányzat tavaly visszalépett a klub támogatásától, az elöljáróság havi több mint tízezer eurót kér a Bihar FC-től, hogy a csapat használhassa a már említett sportbázisokat. Az összeg a létesítmények havi fenntartási költségét teszi ki, ám a jelenlegi helyzetben a klub képtelen lenne akár egy hónapra is előteremteni a bérleti díjat.
A Bihar FC már ősz óta „takaréklángon ég”, több játékost is elengedtek, mert a fizetése nagyobb volt annál, mint amit a jelenlegi helyzetben a klub meg tud engedni magának. Már az edzőtábort is „hitelbe” intézték a váradiak, a bajnoki szereplésük pedig attól is függ, sikerül-e majd időben előteremteni a játékengedélyek láttamozásához elengedhetetlen pénzt. Ha ez meglesz, akkor a következő rövid távú cél, hogy előteremtsék a hazai meccsek rendezéséhez szükséges összeget, illetve hogy fedezni tudják az idegenbeli találkozók költségét, vagyis a szállítás és szállás, étkezés árát. Merthogy pénzre már a szurkolóktól sem igen számíthatnak, ugyanis az őszi meccseken átlagban alig több mint száz fizető nézője volt a gárdának a Bodola stadionban lejátszott meccseken.

Fiatalítás és megszorítások
A harmadosztályban két csapat képviseli Bihar megyét, s bár az ősz folyamán mindkét gárda remekül szerepelt a bajnokságban, kérdéses, hogy tavaszra is megmarad-e majd a lendület. A Fugyivásárhelyi SK-tól két alapember távozott (Todea és Pop az ománi másodosztályban folytatja pályafutását, ott csatlakozik a már korábban odaigazolt Giurához), kettő pedig a Bihar FC-nél játszik majd kölcsönben az idény végéig. Ebben a helyzetben ismét a fiatalok kerülnek előtérbe. Kovács Rudolf edző tavaly már bizonyította, hogy remekül tud dolgozni az ifikkel, s bár a csapat döcögősen kezdte az idényt (öt forduló után még csak egy pontja volt), a sorozatban elért nyolc győzelmével dobogós helyezést tudhat magáénak a gárda.
Derűlátóan vágott neki a felkészülésnek a harmadosztályban első idényét töltő Váradszentmártoni Községi Sportklub, azonban hamar kiderült, hogy költségcsökkentés céljából megszorító intézkedéseket vezetnek be. Emiatt rövid ideig távozását helyezte kilátásba Florin Farcaş vezetőedző (a szakvezető egy hét leforgása alatt meggondolta magát), s valószínű, hogy a játékoskeretben is számottevő változás lesz.
A két bihari gárda egyforma pontszámmal (23) áll a rangsorban, a vásárhelyiek jobb gólarányuknak köszönhetően foglalják el a harmadik helyet, a szentmártoniak a negyedikek. Az élen álló nagybányaiaknak hat, a második zilahiaknak pedig három pont az előnyük a bihariakhoz képest.
A tavaszi idény első fordulójára március 7-én kerül sor, a Fugyivásárhelyi SK a Nemeszsuk FC-t fogadja, míg a Váradszentmártoni KSK a Szászrégeni Avântul vendégeként lép majd pályára.

A feljutásért küzdenek
Ha mindkét gárdának sikerül megőriznie harmadosztályú tagságát, akkor ősztől megnövekedhet a bihari csapatok száma a bajnokságban. Bár a szurkolók bíznak benne, hogy nem lesz Bihar FC–Vásárhely vagy Bihar FC–Szentmárton rangadó, a megyei első osztályban szereplő Nagyváradi Luceafărul fél lábal már magasabb osztályban érezheti magát. Muzsnay Zsolt együttese magabiztosan vezeti a rangsort, s ha nem betlizik majd a visszavágók során, már csak a megyeközi osztályozón múlik a harmadosztályú tagság megszerzése. Ha a bihariak sikerrel veszik ezt az akadályt is, akkor ősztől akár meg is duplázódhat a harmadik ligában részt vevő csapatok száma. A Luceafărul anyagi helyzete a főtámogató Blidár Jánosnak köszönhetően stabil, egyben irigylésre méltó – jobb, mint a Bihar FC-é.

Feljebb lépnének
Ami a megyei másodosztályt illeti, februárban csak néhány csapat vág neki a felkészülésnek. Azok a gárdák kezdik el az alapozást, amelyek ősztől már felsőbb osztályban szeretnének majd szerepelni. Az első csoport második helyén álló Bihardiószegi Sportklub az ötpontos hátrány ellenére sem mondott le a feljutási álmokról. Ennek érdekében több tapasztalt játékost is leigazol majd a helyi önkormányzat és több magáncég által támogatott gárda. Az érkezők között az élvonalban is megfordult Ramses Gadó, valamint Vlad Gheţe kapus és Emil Popa csatár neve található. A hazai pályás meccseiket telt ház előtt játszó diószegiek bíznak benne, hogy ősztől már magasabb szintű mérkőzésekkel örvendeztethetik meg lelkes szurkolóikat.