Gyógyító friss levegő a berettyószéplakiaknak

Január 29-én ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a berettyószéplaki Salina Gyógykezelő Központ. A parajdi sóbányából származó alapanyaggal ellátott terem áll a légzőszervi bántalmakban szenvedők rendelkezésére.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Dr. Ioan Purcaru háziorvos elmondta, hogy sajnos a helyi lakosság majdnem 10 százaléka, mintegy 500 ember szenved tüdő- vagy egyéb légzőszervi betegségekben. Kiemelte azt is, hogy a parajdi sókövület gyógyító hatása a komplex összetételének köszönhető, mert nem egyszerű NaCl-ról beszélhetünk.
A projekt még 2014 májusában kezdődött, amikor a VII–VIII. osztályos tanulókból álló 22 fős csapat, Livia Pop és Olimpia Dragoș tanárnők mentoráltjai, az OMV Petrom által létrehozott Școala lui Andrei program keretében leadták a pályázatukat. Tervükkel országos másodikok lettek, és helyezésük alapján tavaly szeptember 1-jén benyújthatták üzleti tervüket, amivel elnyerték az olajvállalat 5000 eurós támogatását. A tanárok és szülők még 2011-ben megalakított Pro Educație egyesületével karöltve novemberben elkezdődhetett a munka az 1. számú óvoda elülső szárnyában. Az önkormányzat adta a két terem felújításához szükséges pénzt, a legnagyobb érdem azonban a gyerekeké és mentoraiké, hiszen az ötlet tőlük származott.
A megnyitón jelen voltak a helyi elöljárók, az egyházi méltóságok pedig felszentelték a helyet. Az avatószalagot Nicolae Tivadar polgármester vágta át. Megnyitóbeszédében az utóbbi években tapasztalt sikeres megvalósítások egyik kulcsaként azt jelölte meg, hogy kiváló a viszony a polgármesteri hivatal, az iskola, a helyi vállalkozók és a lakosság között. Bagosi Barna alpolgármester hosszú távon kilátásba helyezte egy olyan múzeum létrehozását, amely bemutatná a Széplakon mintegy ötven éve tartó kőolaj-kitermelés múltját és jelenét, valamint a szénbányászatot. Orbán Ilona igazgatónő elárulta, büszke a diákcsapatra, amely nemcsak mert álmodni, hanem kemény munkával valóra is váltotta az álmot. Ugyanakkor a pedagógusok elsődleges feladataként a példamutatást jelölte meg, hiszen egy gyermek azt teszi, amit másoktól lát, és nem azt, amit hall.
A mesterségesen kialakított sósszoba nemcsak légzőszervi bántalmakban szenvedőknek nyújthat segítséget, hanem allergiára és bőrbetegségekre is hatásos. A kevés pénzből gazdálkodó családoknak óriási segítséget nyújthat, hiszen egy tíznapos kúra ára a töredéke annak az összegnek, amibe egy parajdi kirándulás kerül.