Testvérvárosukban lettek magyar állampolgárok

A napokban 22 margittai polgár tette le magyar állampolgársági esküjét szülővárosa testvértelepülésén, Berettyóújfaluban. Ekkor lett magyar állampolgár Pocsaly Zoltán alpolgármester, Bradács Aliz körzeti RMDSZ-elnök, kórházmenedzser, lapunk munkatársa, Szőke Ferenc, a Horváth János Társaság elnöke és családja, valamint a társaság több alapító tagja. Néhány hónappal ezelőtt a kérelmeiket is ott adták le, mivel a hivatal hetente egy napot arra szánt, hogy csak a margittaiakat fogadja.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Majd két tucat iratcsomó kedvező elbírálása után Berettyóújfalu önkormányzata úgy határozott, eljött az ideje a testvérvárosiak első ünnepélyes eskütételének. Az eseményt a magyarországi település városházának aulájában tartották meg. Az alkalomhoz illő trombitaszóló jelezte a kezdést, majd Babits Mihály Áldás a magyarra című verse hangzott el. Ezt követően Muraközi István polgármester köszöntötte a leendő állampolgárokat. „Minden állampolgársági eskü egy különleges esemény, de a mai ezen is túltesz, mivel testvérvárosunk polgárait eskütételre először fogadhatjuk városunkban. Megtisztelő, hogy minket választottak. Minden tiszteletet megérdemelnek azok a külhoni magyarok, akik nehéz körülmények között is megtartották identitásukat. Most abban a megtiszteltetésben részesülünk, hogy visszaadhatjuk azt, ami jár nekik” – mondta többek között az elöljáró.
Az eskü szövegét a polgármester olvasta fel, és az állampolgárjelöltek együtt mondták utána. A himnuszt már okmánnyal is igazolhatóan sajátjukként énekelhették el, ám ez nem ment egykönnyen, mivel a meghatódottságtól összeszorult torkokból inkább csak dúdolás hangzott el. Kevés szem maradt szárazon, de örömtől, megelégedéstől, méltósággal és megbocsátással csillogtak. A Honosítási Okirat átvételekor a Bánk bán operából a Hazám, hazám… kezdetű ária volt a zenei háttér.
„Kívánom, hogy a magyar állampolgárság megszerzése jelentse az önök számára is a magyar nemzethez való tartozás örömteli érzését, és segítsék a közös jövő tervezését. Az Isten áldja meg önöket!” –zárta szavait a polgármester. Törökné Kovács Judit anyakönyvvezető, aki mindig készséggel segített az iratok átvételében, azt kívánta, hogy ez a nap maradjon örökké szép emlék. Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő honfitársként köszöntötte a margittai csapatot. „Szívben és lélekben valószínűleg eddig is magyar állampolgárok voltak, de most papírjuk is van róla” – fogalmazott.