Egészség az iskolában

Nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a tanintézetekben dolgozó iskolaorvosok, -asszisztensek. Feladatkörükről SZATMÁRI CSILLA nagyszalontai asszisztensnőt kérdeztük, s azt is megtudtuk tőle, hogy mikor nevezhetünk iskolaérettnek egy gyermeket.

Az egészségügyi szakemberek iskolai-óvodai munkája rendkívül fontos, hiszen az ő dolguk a diákok rendszeres szűrése, a fertőző betegségek felismerése, terjedésük megakadályozása. Emellett részt vesznek az iskolai egészségnevelésben és az egészséges oktatási környezet kialakításában.
– Mikor fordulhatnak az iskolaorvoshoz, -asszisztenshez a tanulók?
– Bármilyen panasz esetén szívesen fogadjuk őket, ha fájdalmaik vannak, ha baleset éri őket, vagy ha olyan gondjaik vannak, amiket mással nem szívesen beszélnének meg. Szükség esetén hazaküldjük otthoni ápolásra, vagy szakorvoshoz irányítjuk őket, de ilyenkor javasoljuk, hogy először a háziorvost keressék fel egy küldőpapír kiállítása végett.
– Hány diákot látnak el Nagyszalontán?
– Összesen 3490 kisdiák tartozik a nagyszalontai iskolaorvos és az asszisztensek felügyelete alá. Ez a létszám az iskolásokból, valamint az óvodás, illetve napközis gyermekekből tevődik össze.
– Van elég egészségügyi szakember a tanintézetekben?
– Sajnos nincs. Az orvosi teendőket dr. Szász Marcella látja el, mellette három asszisztens dolgozik, akik a város három iskolájának rendelőiben fogadják a tanulókat. Az óvodák és a napközik fel vannak osztva az asszisztensek között, mindenhová rendszeresen kijárnak ellenőrzésre.
– Mi tartozik az iskolában-óvodában dolgozó egészségügyi szakemberek munkakörébe?
– Egy asszisztensre nagyjából 1150 tanuló jut, iskolából, óvodákból összesen. Az iskolában az asszisztens feladata a diákok egészségügyi vizsgálata, kezelése mellett például a kantinban készülő ételek alapanyagainak ellenőrzése, a menü jóváhagyása, a tisztaság ellenőrzése, de ugyanezeket a feladatokat a napközikben is el kell végezni. Az óvodákban, napközikben rendszeresen meg kell vizsgálni a gyerekeket, elsősorban a torkukat és a hajukat, hogy megelőzzük az esetleges fertőzéseket.
– Mikor nevezhetünk iskolaérettnek egy gyermeket?
– Az iskolaérettség megállapítása az óvónő és a háziorvos feladata. Amikor egy gyermeket be akarunk íratni az iskolába, akkor az iratcsomójának tartalmaznia kell az oltási tanúsítványt és a háziorvos által kiállított igazolást a gyermek egészségi állapotáról – van-e esetleg valamilyen krónikus betegsége, mint például epilepszia, asztma, cukorbetegség. Nagyon fontos, hogy az iskolaorvos tudjon róla, ha egy gyermek ilyen betegségben szenved. Ettől még természetesen járhat iskolába a gyermek, viszont rá külön kell figyelni, hogy idejében megkapja például a szükséges gyógyszereit.
– Mi akadályozhatja, hogy elkezdjen iskolába járni egy gyermek?
– Az óvodai évek végén az óvónő minden gyermekről jellemzést készít, ez tartalmazza a szellemi teljesítményre vonatkozó tudnivalókat. Ha a gyermek a kötelező teszteken nem éri el azt a szintet, amely az iskolai helytálláshoz szükséges, akkor további próbákon való részvétele ajánlott, például ha az óvónő úgy látja jónak, elküldheti pszichológiai tesztre is. A legfontosabb, hogy a kicsi magabiztosan, felkészülten élje meg az iskolai, óvodai mindennapokat, ebben igyekszünk mi is minden segítséget megadni.