Minden Magyar Majálisa a Varadinum hetében

A Varadinum kulturális fesztivál utolsó két napja, május 9–10. az előző napok programjához hasonlóan tartogat izgalmas és értékes rendezvényeket. A május 3-tól 10-ig tartó XXIV. Festum Varadinum jövő szombati és vasárnapi programját fűztük össze.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

MÁJUS 9-ÉN, SZOMBATON 11 órakor nyitják meg a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület által szervezett Euro Foto Art Nemzetközi Fotószalont az egyesület Nagyvásár (ma December 1.) téri galériájában.
17 órakor Székely Csaba drámaíró szerzői estje a Szigligeti Színház Stúdiótermében,
19 órakor pedig a Varadinum Vonósnégyes koncertje a barátok templomában.
A Festum Varadinum keretében szervezett MINDEN MAGYAR MAJÁLISA a nagyváradi vársáncban kap helyet, amint a korábbi években is. 9 órakor a sportrendezvények meghirdetésével kezdődik az egész napos program, ugyanakkor indul a Gulyások Királya Főzőverseny a nagyváradi RMDSZ-körzetek között, valamint ekkor tartják meg a majális ünnepélyes megnyitóját is.
10 és 14 óra között Iskolák majálisa – közreműködnek: a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola, a Mihai Eminescu Főgimnázium, az Ady Endre Elméleti Líceum, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Dimitrie Cantemir Általános Iskola, a Szacsvay Imre Általános Iskola, az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium, a Iosif Vulcan Tanítóképző. 11.30-tól Szabó T. Anna költő, műfordító ifjúsági közönségtalálkozójára kerül sor a Gyermek, ifjúsági és sportsátorban, közreműködik gitáron, ütőhangszereken Békés Márta költő, előadóművész.
Szabó T. Anna Kolozsváron született, családjával 1987-ben települt át Magyarországra. A gimnáziumot Szombathelyen végezte el. 1991-ben Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–angol szakos hallgatója lett, 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programot. Tagja, majd később néhány félévig tanára az Eötvös József Collegiumnak. Jelenleg Budapesten él férjével, Dragomán György íróval és két kisfiukkal. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni, több napi- és havilapban rendszeresen közöl verseket, esszéket, rövidprózát. Író, műfordító (többek között James Joyce, Sylvia Plath, W. B. Yeats, John Updike, Stuart Parker írásait fordította), tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír.
A majálison 12.30–14.30 között játszóházba várják a gyermekeket a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának tagjai a Gyermek, ifjúsági és sportsátorban. 13 órakor a Gulyások Királya főzőverseny eredményhirdetése következik, majd 13.30-tól szórakoztató táncprodukciók. 14 órától Jó ebédhez szól a nóta – közreműködik Molnár Júlia színművésznő és kísérője. 15–16 óra között helyi tehetségek lépnek fel, 16–17 óra között pedig örökzöld slágerek csendülnek fel; közreműködik a Stargroup Csoport Molnár Mónika tanárnő vezetésével. 17.10-től Mohácsi Brigitta, majd 17.30-tól LL Junior koncertezik a majálison a vársáncban. 18.30 órától Bye Alex fellépése kezdődik.
Márta Alex, művésznevén Bye Alex magyar énekes. Bár korábban már több kislemeze megjelent, az Eurovíziós Dalfesztivál 2013-as magyar nemzeti válogatójában, A Dalban tett szert széles körű ismertségre. Ő képviselte Magyarországot a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon Malmőben a Kedvesem című saját szerzeményével, a versenyen 10. helyezést ért el.
Baricz Gergő koncertje 19.10-kor kezdődik.
A székelyföldi Borzonton született, matematika–informatika szakos gimnáziumba járt. Emellett hegedülni és gitározni is tanult. Eleinte kocsmákban lépett fel. Később olyan együttesekkel dolgozott együtt, mint a Neoronkillerrs vagy a Hot Snowstorm. 2010-ben jelentkezett a Megasztár ötödik szériájába, de ott még nem ért el komolyabb sikert. 2011-ben jelentkezett az X-faktor második szériájába, és harmadik lett. Mentora Keresztes Ildikó volt.
A majális fő fellépője a Neoton együttes, az élő koncert 21 órakor kezdődik, 22.50-kor pedig tűzijátékkal zárul a nap.

MÁJUS 10-ÉN, VASÁRNAP 10 órakor ünnepi istentisztelet kezdődik a várad-olaszi református templomban, igét hirdet Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke. Az igehirdetést követően emléktábla-avatás – a hit bástyájának megőrzése. 17 órától könyvbemutató: Bihar vármegye – Nagyvárad kultúrtörténete és öregdiákjainak emlékkönyve 1933–1937, szerkesztette Fehér Dezső; helyszín: Ady Endre Emlékmúzeum.
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának (Partiumi Keresztény Egyetem) dísztermében 18 órakor kezdődik Musical-varázs címmel a nyíregyházi Mandala Dalszínház előadása.
A Mandala Dalszínház társulatának vezető színészei a közönséggel együtt lubickolnak a világ, valamint a magyar musical és filmdal készlet tengerében. A zenei válogatás széles teret ad a jókedvnek, az elgondolkodásnak és bizony a pityergésnek is. Így van ez jól, hiszen a színház mindig egyfajta tükre a való világnak, a felcsendülő melódiák, dalok pedig a szívünkhöz szólnak.

A Szigligeti Színházban 19 órától Varadinum-díjkiosztó ünnepség, ennek részeként a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese bemutatja a Betyárvilág című táncjátékát.
„Az előadás alapköve a betyárok, a betyárság köré fonódott mítosz, ezt az új tagokkal bővített Nagyvárad Táncegyüttes segítségével szeretnénk ebben az előadásban felidézni, kicsit talán újrateremteni is, akár az egyház teszi azt alakjaival a jeles ünnepek segítségével. Gondoljunk csak arra, hogyan tartja fenn, élteti a mítoszt, ami által évről évre újraélhetjük a kis Jézus születését vagy a passióban a halálát. Az ihletet valójában egy kezembe került könyv adta – volt tanárom, Vas János Panyiga című írása. Ő betyárlajstromot készített, és Hej, betyárok! – Betyárok a népi kultúrában címmel jelentetett meg; ez igen nagy hatást gyakorolt rám. Izgalmasnak tűnt a téma. Fellapozva a könyvet nyilvánvalóvá vált előttem, hogy valamilyen formában ezzel a témával még foglalkozni szeretnék. Ehhez a már meglévő szándékhoz járult hozzá, hogy a közelmúltban érkezett a kérés Dimény Leventétől, a Nagyvárad Táncegyüttes igazgatójától, miszerint jó lenne feldolgozni egy »magyaros« témát. A téma pedig adta magát – eljött az alkalom.
Nagyon sok történet van, amiből válogatni lehetett volna, de végül mégiscsak megmaradtunk a betyárvilág és Rózsa Sándor mellett. További ihletforrás Krúdy Gyula Rózsa Sándorja volt. S hogy miről van szó? Az előadás Rózsa Sándor számvetése saját életével – egyfajta visszaemlékezés –, számvetés azzal, amit képviselt. Persze van ebben egy kis önreflexió, hiszen, időnként mind elérkezünk oda, hogy számot vessünk életünkkel. (László Csaba rendező-koreográfus)