Érsemjénben terem a kalocsai paprika

A kellemesen enyhe tavaszi idő kicsalogatta a gazdákat a kiskertekbe. Itt az ideje a gyümölcsfák lemosó permetezésének, még mielőtt szaporodásnak indulnának a kérgen, az ágak között télen megtelepedett élősködők. Az érsemjéni Bányai család is munkához látott.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Március elején kerestük fel Érsemjénben Bányaiékat. A házigazda, Bányai József permetezésből érkezett haza. A fiú, Levente meg a kertben sürgölődik, már meghozták a melegágynak való istállótrágyát. Még időben vannak, de mostantól mindennap lesz tennivalójuk. A támrendszeres uborkásban a száraz növénymaradványokat kell összegyűjteni, majd a megnyúlt, meglazult huzalokat újrafeszíteni. A takarófólia felszedése, kicserélése, a csepegtetőcsövek cseréje is elengedhetetlen feladat. Előtte pedig előkészítik a talajt, a földben lévő kártevők ellen vegyszerrel védekeznek.
Bányaiék jól értik már az uborka- és a paprikatermesztés minden csínját-bínját, kilencedik éve foglalkoznak ezzel. Bányai József és felesége, Ilona hosszú éveken át az állami gazdaságban dolgoztak könyvelőként. A forradalmi változások után Ilona egy helyi üzletben helyezkedett el, majd a polgármesteri hivatalban dolgozott. Férje az alpolgármesterségig vitte. 2003-ban, kamatoztatva könyvelői és kereskedői tapasztalatukat, saját vállalkozásba kezdtek, növényvédő szereket és építőanyagokat forgalmaztak. Véletlenül kerültek kapcsolatba az uborkával. Az Érkeserűből elszármazott, ma a magyarországi Fülöpön élő Bányai Imrénél láttak először támrendszeren termesztett uborkát. Felbuzdulásukban megpróbálkoztak 200 méter uborkással. Nem nagy terület kellett hozzá, a termést maguk szállították el Fülöpre, de még így is szép haszonnal zártak.
Közben más településeken is elterjedt az uborkázás. A második évtől már ők is megduplázták a beültetett területet. A magyarországi felvásárlótól kaptak egy szortírozógépet, amely méretre válogatja a termést. Ettől kezdve nemcsak termelők, de helyi átvevők is lettek, a környékbeli termelők nekik adták le az uborkát. A későbbiekben kiiktatódott a köztük és a feldolgozó között lévő felvásárló, így cégként közvetlen beszállítóként dolgoznak. Immár ők létesítettek a megye több településén átvevő helyeket. Jelenleg Semjénen kívül Érkörtvélyesen, Kiskerekiben, Érkeserűben, Székelyhídon, Jákóhodoson és Szentimrén lehet leadni nekik a megtermelt uborkát. Erre az évre 33 ezer méter uborkára kötöttek szerződést.
Bányaiék úgy vélik, hogy az uborkatermesztés mindenki számára biztos jövedelemforrás lehet, mellékfoglalkozásként is űzhető. Mivel nyáron érik be a termés, a vakációzó gyerekek is besegíthetnek a leszedésbe. Az uborkázni szándékozókkal szerződést kötnek, ebben garantálják a termés felvásárlását előre megszabott minimális áron, de az nőhet a kereslet függvényében. A csepegtető öntözőcsöveket, a műtrágyát, a palántát és egyéb szükséges eszközöket megelőlegezik a termelőknek, ezek ellenértékét majd a leadott termés árából fogják le. Amint beindul a szezon, hetente fizetnek a leadott áruért, így folyamatos a kereset. Bányaiék elárulták az idei minimális átvételi árat is: a 3–6 centiméter hosszú uborka kilójáért 2,48 lejt fizetnek, az 5–8 centiméteres termés kilója 1,46 lejt ér, míg a 6–9 centiméter méretű 1,33 lejt hoz a konyhára.
Az uborkánál nagyon fontos a megelőző növényvédelem, akárcsak az időszakos permetezés. Ha váratlan betegség támadja meg a kultúrát, bejelentés alapján már néhány órán belül kiküldenek a helyszínre egy szakembert, aki ingyen tanácsadással szolgál a termelőnek. Az uborka felvásárlása június második felében kezdődik, és addig tart, ameddig szállítható mennyiséget tudnak produkálni. Ez az időszak általában szeptember végére tehető. Tapasztalatuk szerint ezer méter uborka 7500 lej tiszta hasznot hoz.
Négy éve fűszerpaprika termesztésével, felvásárlásával is foglalkozik a család. Először 15 áron próbálkoztak, és meglepően nagy hasznot hozott, 4800 kilogramm paprikát szüreteltek le a területről. Hektáronként 30 tonna hozamot is el lehet érni. Könnyen kikalkulálható a várható jövedelem, ha egy kilogramm fűszerpaprikáért 1,18 lejt fizetnek. Nem csoda, hogy idéntől Bányaiék is bővítik gazdaságukat: 2000 méter uborkát és 80 ár paprikát ültetnek ki. Két dologra viszont felhívták a figyelmet: uborkapalántát adnak a gazdáknak, de a paprikatermelők csak vetőmagot kapnak, így maguknak kell felnevelniük a palántát. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az említett termésmennyiség csak csepegtetőrendszerrel vagy más öntözési móddal érhető el.
Kemény, megfeszített munka a Bányaiéké, nem is tudnának helytállni, ha nem volna személyre szabottan elosztva mindenkinek a teendője. A férj a növényvédelemmel és a tápoldatozással foglalkozik, emellett a termés leszedéséből is kiveszi a részét. A fiatalember, Levente az átvett termés begyűjtését, szállítását, valamint az ügyintézést vállalta magára, míg Ilona asszony a szedéssel, valamint az osztályozógép kezelésével van elfoglalva. Emellett rá hárulnak a háziasszonyi teendők is.
Mire a jó fertályórányi beszélgetésünk végére érünk, már magasan jár a nap, teríteni kell a melegágynak való trágyát, hogy ősszel jó minőségű érmelléki paprikát őröljenek a kalocsai gyárban.