SziTa-évzáró volt a bábszínházban

A nagyváradi Szigligeti Tanoda (SziTa) évadzáró ünnepségét június 20-án tartották meg a bábszínház nagytermében. A tanodások fellépése után kiosztották az okleveleket az első évfolyam végzőseinek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

„Hihetetlen, hogy milyen hamar eltelt ez a két év képzés a Szigligeti Tanodában” – kezdte ünnepi beszédét Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. A SziTa első évfolyama ugyanis június 20-án, szombaton ballagott el. Növendékeik közül vannak, akik Budapesten, Kolozsvárott vagy Marosvásárhelyen folytatják művészeti tanulmányaikat. A tanodában az a jó, hogy egy helyen mindenféle művészeti ággal foglalkozhatnak a gyermekek, fiatalok: tánccal, irodalommal, énekkel, színészettel. A tanodásokat oktató színészeknek, bábszínészeknek nehéz feladat volt, hogy a színházi munkájuk mellett még oktassanak is, ám derekasan és lelkesen helytálltak, s ennek meg is lett az eredménye, hangzott el. A két esztendő alatt születtek szép színházi pillanatok.
Az ünnepségen előbb a kicsik egyik csoportja lépett föl. Shakespeare-darabok fontosabb jeleneteiből állították össze kísérleti játékukat. Egy malőr miatt az egyik kislány mindjárt az előadás elején elesett, és megütötte magát. Szerencsére nem történt komolyabb baja a leánykának, a produkció vége felé újból csatlakozott csoporttársaihoz. A többi gyerkőc pedig pár perc várakozás után folytatta az előadást, megtanulva: bármi adódik is, ha színpadon vannak, nem zökkenhetnek ki, játszani kell.
A másik kiscsoport Karinthy Frigyes Az emberke tragédiája című paródiájából játszott el néhány jelenetet. A felnőtt csoport két dallal, a Szállj fel magasra című Piramis-nótával és a Zene nélkül mit érek én? című Máté Péter-szerzeménnyel kedveskedett a közönségnek.
A produkciók után a SziTa egyik támogatójaként Biró Rozália méltatta a tanodásokkal foglalkozó művészek munkáját, lelkesedését, gyermekszeretetét, a színház fontosságát. Végül minden színitanodás, az első évfolyam 39 végzőse oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át.
Aki az ősszel induló évfolyam tanodása szeretne lenni, július 1-jétől érdeklődhet és jelentkezhet a szigligetitanoda@gmail.com e-mail címen. Bővebb tájékoztatás a szigligeti.ro honlapon is található.