Már hatvanezer honosításban segített az RMDSZ

Hagyománnyá vált, hogy az RMDSZ Bihar megyei szervezete kis ünnepséggel köszönti, ha kerek számhoz ér a magyar állampolgárságot könnyített eljárással igénylők dossziéinak összeállításában. A napokban a hatvanezredik kérelmezőt üdvözölték.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kedvezményes honosítási eljárás bevezetése, vagyis 2010 óta nagyjából kétmillió eurót takarított meg a partiumi és Bihar megyei magyaroknak az RMDSZ Bihar megyei szervezetének teljesen ingyenes közreműködése az ügyintézésben. Többek között ezt hangsúlyozta Szabó Ödön, az érdekvédelmi szövetség megyei ügyvezető elnöke, amikor köszöntötte a hatvanezredik igénylőt, aki hozzájuk fordult segítségért. Hozzátette: a Bihar megyei szervezet elsőként kapcsolódott be a honosítási dossziék összeállításának segítésébe, és természetesnek tartották, hogy sem a különféle okmányok fordításáért, sem a fényképek elkészítéséért, sem egyéb szolgáltatásért nem kérnek pénzt, hiszen annak idején nem az itt élők tehettek arról, hogy egy másik állam polgárai lettek. Egy-egy állampolgársági kérelemhez szükséges dosszié nagyjából 150 lejbe kerülne, de ezt nem kell kifizetniük azoknak, akik az RMDSZ-hez fordulnak.
Ingyen és bérmentve dolgoznak a fordítók, akik, ha pénzért ültették volna át az okmányokat, akár már milliomosok is lehetnének – hangzott el. Rossmann Annamária felsorolta a nevüket: Szallós Nándor Nagyváradon, Bradács Alíz Margittán, Boros József Érmihályfalván, Szász Dénes, illetve mostantól Koók Csilla pedig Nagyszalontán járult hozzá az iratcsomók összeállításához. A kolozsvári magyar külképviselettel fennálló együttműködés azt is lehetővé teszi, hogy az általában havonta esedékes kihelyezett konzuli napokon az igénylők Váradon és a megye más városaiban, községeiben adják le a kérelmüket, illetve intézzék egyéb hivatalos bejelentéseiket, ezzel útiköltséget és időt takarítanak meg. Legutóbb június 16-án volt erre lehetőség a megyeszékhelyen, és közel 400-an éltek vele, a következő pedig augusztusban lesz.
A legutóbbi váradi kihelyezett konzuli napon adta le iratcsomóját a hatvanezredik honosítást kérelmező, a nagyváradi Ilyés család is. A feleség, Janka vette át az emléklapot s a megyét bemutató ajándék albumot Szabó Ödöntől. A kisnyégerfalvi születésű, a Szacsvay iskolához csatolt biharpüspöki tanintézetben dolgozó tanítónő elmondta, hogy az igénylés a nemsokára négyéves kislányuk nevére is szól, s Biharkeresztesen kívánják letenni az állampolgári esküt.