Összegyűjtik az olajat

Nagyváradon és Élesden szervezett az EKE ’91 Nagyvárad – Bihar használtolaj-gyűjtést április közepén. TIPONUŢ TIBOR elnök elégedett az összegyűlt mennyiséggel, de nem érti, miért nem csatlakoznak hozzájuk fiatalok, s miért nem támogatja őket az önkormányzat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A legtöbb városi háziasszony, miután megsütötte a vasárnapi rántott húst, a serpenyőben maradt használt étolajat egyenesen a lefolyóba önti. A mosogatószer feloldja – gondoljuk, s aztán nem értjük, mitől dugul el a lefolyó, a csatorna, pedig mi mindent megteszünk, hogy tisztán tartsuk. A használt étolaj a csatornában kihűl, reakcióba lép a szennyvíz más összetevőivel, és kemény, szappanszerű lerakódást képez, ami idővel eldugítja a csövet. Emellett biológiai folyamat következtében kénessav keletkezik, az pedig korrodálja a csöveket.
Ne öntsük ki tehát az elhasznált étolajat, inkább gyűjtsük össze. Nem kell szennyeznünk a környezetünket, mert nálunk már van megoldás: az EKE ’91 Nagyvárad – Bihar önkéntesei immár négy éve minden negyedévben átveszik tőlünk az addig gyűjtögetett zsiradékot. Legutóbb áprilisban szerveztek olajgyűjtést, Nagyváradon ez volt a tizenhatodik, Élesden pedig a harmadik alkalom.
Várad több pontján bannerek mellett nyugdíjasok álltak, várva a környezettudatos állampolgárokat. Bár szörnyen hideg volt és a szél is fújt rendesen, az önkéntesek mosolyogva köszönték meg, amikor valaki leadta a használt olajat. „Nagyon sokat kell beszélni, még mindig vannak olyanok, akik először találkoznak velünk, így magyaráznunk kell, miért is vagyunk itt” – mondta lapunknak az egyik önkéntes a rogériuszi piac melletti gyűjtőpontnál.

Szennyezi a vizet és a földet
A hirdetőtáblán románul és magyarul ez áll: egy liter olaj akár egymillió liter ivóvizet is szennyezhet, ez egy ember 14 évi fogyasztása. Tiponuţ Tibor ennél óvatosabban fogalmaz: szerinte körülbelül 300 ezer liter víz beszennyezése reálisabb adat. Az ökológiát végzett EKE-elnök elmondta, ha egyszerűen a földre öntjük az olajat, annak is katasztrofális következményei vannak, hiszen a talajba szivárog, s ott már semmi nem terem meg. Akárcsak a vízben, az olaj a talajban is réteget képez, elzárva az oxigéntől és minden tápanyagtól a földet. Olyan, mint egy totális gyomirtószer, csak sokkal hosszabb időre öl meg mindent. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.

Lapelőfizetést nyerhetnek
Tiponuţ Tibor elmondta lapunknak, hogy egy kolozsvári cég veszi át tőlük az összegyűjtött olajat, majd a kevésbé szennyezettet Ausztriába viszi, és biodízel lesz belőle, ami pedig erre alkalmatlan, abból aszfaltadalék. Az EKE ’91 Nagyvárad – Bihar nem kap pénzt a begyűjtésért, teljesen önkéntes alapon végzik ezt a munkát. Ennek ellenére azok között, akik az akciók során olajat adnak le, tombolajegyeket osztanak ki; az átvevő cég jóvoltából egyebek mellett étolajat, valamint első ízben a Várad kulturális folyóirat felajánlásából három-három Várad- és Biharország-előfizetést meg könyvcsomagokat is kisorsolnak mind a váradi, mind az élesdi résztvevők között. A Biharország ily módon is bekapcsolódik a környezettudatosságra való nevelésbe.

Helybér az önkéntesektől
Tiponuţ arról is beszélt, hogy az első években még tudtak pályázni az olajgyűjtés támogatására a váradi önkormányzatnál, viszont most már jó ideje semmilyen pályázati lehetőség nincs. Ezért is terjesztették ki a megye több településére az akciót, így a megyei tanácsnál pályázhatnak. Élesd és Nagyszalonta sikeres átvevőhelynek bizonyult, viszont az Érmelléken kevésbé környezettudatosak az emberek. Érmihályfalván épp ezért már nem is gyűjtenek, hiszen az oda-vissza utazás sokba kerül, eredményt pedig nem tudnak felmutatni.
A nagyváradi önkormányzat nemcsak hogy nem segíti az akciót, hanem közterület-foglalási bért fizettet velük azokért a helyekért, ahol a gyűjtőpontokat felállítják. „Egy ilyen kis szervezetnek, mint a miénk, az az öt-hatszáz lej is nagy pénz” – mondta Tiponuţ, hozzátéve, hogy a kolozsvári cég átvállalta a helybér kifizetését. „Pedig tulajdonképpen mi az önkormányzat helyett végezzük ezt a munkát. Köszönetet nem várunk cserébe, de a tény, hogy még nekünk kell fizetnünk, megalázó.”

Nyugdíjasok és gyerekek
Míg Váradon minden gyűjtőponton az idősebb korosztály vette át az olajat, Élesden a Constantin Şerban Elméleti Líceum VIII. F osztályosai teljesítettek szolgálatot. Az ottani szervezők, Bucsiás Levente aligazgató és Ciavoiné Létai Andrea tanítónő ügyesen nevelik önkéntességre, környezettudatosságra a gyerekeket.
Tiponuţ Tibor elmondta, hogy a megyeszékhelyen is megkeresett több gimnáziumot, de nagyrészt válaszra sem méltatták. A 11. Számú Általános Iskola diákjai viszont most is aktívan kapcsolódtak be a gyűjtésbe. Segítségükkel 35 literrel kevesebb olaj szennyezi a környezetünket.
„Sajnos, a fiatalok, valamint a 30-40 éves korosztály nem igazán veszi ki a részét az általunk szervezett akciókból. Pedig számukra is fontos kellene hogy legyen a környezetvédelem. Nálunk az önkéntesség sem megszokott dolog” – mondta végezetül az EKE-elnök. Hozzátette, hogy legközelebb júliusban, valószínűleg 11-én, szombaton lesz újabb olajgyűjtés, akkor remélhetőleg a mostani 560 liternél több használt zsiradékot gyűjtenek össze.