Keresztény tábor a zene nyelvén

Hegyközszentmiklós termálstrandja ötödjére volt helyszíne az Érmelléki Református Egyházmegye ifjúsági zenei táborának az elmúlt héten.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A hegyközszentmiklósi termálstrand gyógyhatása bizonyított. Aki ebből messzemenő következtetésként azt vonná le, hogy csupán az idősebb generáció kedvenc gyógyulási helyszíne a medencekörnyék, az téved. Különböző rendezvényeket, találkozókat, táborokat szerveznek itt, disznótoros vacsorára is várták már a hagyományos ízek kedvelőit. Legutóbb július 20–25. között gyerekzsivajtól volt hangos a strand és környéke. A létesítmény immár ötödik alkalommal adott otthont az Érmelléki Református Egyházmegye által szervezett ifjúsági zenei tábornak.
Közel hetvenen jelentkeztek a rendezvényre, nemcsak az egyházmegyéből, hanem távolabbi településekről is érkeztek fiatalok. A strandon lévő szobákban, valamint sátrakban szállásolták el őket. Akik saját „hálószobával” érkeztek, azoknak ötven lejjel kevesebbe került a zenehét, így csupán százötven lejt kellett befizetniük. Ennek fejében a szálláson és a zenei oktatáson kívül napi háromszori étkezést is kaptak – tudtuk meg Herman Csaba egyházmegyei zenei előadótól, aki immár negyedjére a tábor főszervezője.
A foglalkozásokat részben a strand területén, részben pedig a közelben lévő egyházi ingatlanban tartották. Reggelenként áhítattal indult a nap, ezeken az alkalmakon a környező települések lelkipásztorai szolgáltak, majd a reggeli elfogyasztása után kezdődött el a hangszeroktatás. A fiatalok furulyával, gitárral és billentyűs hangszerekkel ismerkedhettek meg. Valójában többen túl voltak már az alapismeretek megszerzésén, ők tudásukat elmélyíteni jöttek. Ennek megfelelően három csoportban folyt az oktatás: kezdő, középszintű és haladó besorolás szerint.
A furulyásokat Ghitea Angéla bihardiószegi kántor, zenetanár oktatta a szép hangok előcsalogatására. Legtöbben a gitárosok voltak, így jól fogott a két pengetős szakember – Kiss Huba Ernő, a nagyvárad-olaszi egyházközség kántora, zenetanár, illetve a székelyhídi Balog Katalin Boglárka – szaktudása. A billentyűvariációk világában való elmélyülést Fülöp Gábor koltói kántor, zenetanár és Pop György érmihályfalvi kántor segítette.
Ebéd után jutott idő egy kis fürdőzésre, játékos szórakozásra, mígnem délután folytatódott a hangszeroktatás, amit rendszerint kórusóra követett. Az esti áhítat és vacsora végeztével szabadidős programokkal zárták a napot.
A menetrendszerű napi tevékenységek sorát igyekeztek különböző rendezvényekkel még érdekesebbé tenni. Ide sorolható Orosz Otília Valéria egyházkerületi zenei előadótanácsos előadássorozata népdalokról, azon belüli zenei stílusokról, formai érdekességekről. Szintén nagy élményt szerzett a táborlakóknak Egyed Ferenc archaikus hangszerek bemutatójával. Többek között havasi kürttel, köcsögdudával, dobkülönlegességekkel ismerkedtek a gyerekek. Ki is próbálhatták a zeneszerszámokat, amelyeket maga a bemutatót tartó mester készített. Felvetődött, hogy a következő táborozás alkalmával a dobkészítés gyakorlati fogásaival is megismerteti az érdeklődőket.
Jó ötletnek bizonyult a pincéiről híres település néhány gazdájának köszönhetően a pincesorra tett kirándulás is. A táborzárás előestéjén a szórakozásé volt a főszerep, Ki mit tud? „tehetségkutatót” szerveztek, majd tábortüzet gyújtottak.
A szombat délelőtti búcsúzkodás pillanatait táborzáró istentisztelet előzte meg a helyi református templomban. Balázsné Kiss Csilla érmihályfalvi lelkipásztor Mózes 2. könyvéből vett igerész alapján a feladatvállalás jelentőségéről szólt. A templomi együttléten a táborlakók szülei, családtagok is részt vettek, s a fiatalok bemutatták mindazt, amit a tábor ideje alatt elsajátítottak.