Várad vendége volt Kovács „Kokó” István

Változatos programokat kínált a XXIV. Festum Varadinum rendezvénysorozat, a kulturális rendezvényeket sporttal egészítették ki. Ekkor járt nagyváradon Kovács „Kokó” István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kiváló sportember május elején látogatott el a Pece-parti Párizsba, a nap első felében a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum iskolanapján vett részt. Előbb Botházy-Daróczi Réka kérdéseire válaszolva élménybeszámolót tartott a diákoknak, majd rendhagyó testnevelésórán ismertette az ökölvívás alapjait a jelenlévőkkel. Kokó hangsúlyozta, nem kell mindenkinek olimpiai bajnokká válnia, a sport e nélkül is rengeteg önbizalmat, sikerélményt nyújt, és bármilyen szinten űzik is, kedvező hatásai vannak az ember életére. Arra ösztönözte a fiatalokat, hogy tartsanak ki álmaik mellett, s küzdjenek azért, hogy valóra váltsák őket.

Örömmel tért vissza
Mint elmondta, több alkalommal járt már Erdélyben, s Váradra sem először érkezett. „Erdély kincseinek még csak a töredékét láttam, de mindig nagy örömmel jöttem, és jól éreztem magam. A gasztronómia, a vendégszeretet, az emberek tisztasága, azok a szép gondolatok, amikkel az ember itt felvérteződik, örök élményként hatnak” – fogalmazott a kiválóság, aki az utóbbi években aktív médiaszereplést vállalt. A tévéképernyőkről megszokott szerénységgel és közvetlenséggel beszélt az iskolásokkal, arra biztatva őket, hogy higgyenek magukban.

Rajongással fogadták
Bár a diákok többsége nem is élt még, amikor Kokó olimpiai (1996, Atlanta), majd pedig világbajnoki címet szerzett (1997, Budapest), a jelenlévők nemzeti hősnek kijáró rajongással fogadták a jeles vendéget. „Nagy öröm volt számomra találkozni ezekkel a gyerekekkel, látni a tiszta tekintetüket; ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy egyáltalán nincs veszve a nemzet” – értékelte a váradi találkozást Kovács István. Azt is elmondta, szívügyének érzi az ehhez hasonló rendezvényeket, mert szerinte tartozik a nemzetnek, a határainkon kívül élő magyarságnak azért a sok jóért és rengeteg élményért, amit az emberektől kapott sportolói pályafutása alatt és az óta is.

Pofonok helyett szavaival győzött
Délután a Fekete Sas palotában található Window Pubban találkozhattak a váradi sportkedvelők Kovács Istvánnal. A közel másfél órás beszélgetés moderátorai két váradi magyar nyelvű napilap sportoldalának szerkesztői, Boros Péter (Reggeli Újság) és Szántó Sándor (Bihari Napló) voltak. A ringnek kialakított emelvényen a sajtósok „ütöttek” először, kérdéseikkel faggatva Kokót, s ő rendkívül beszédesnek bizonyult. A tévéképernyőről ismert közvetlenséggel és szerénységgel, ám rendkívül tartalmasan válaszolt a kérdésekre, s a személyes élmények mellett többször is érdekes anekdotákat mesélve csalt mosolyt a jelenlévők ajkára. A több mint másfél órás „meccs” végén Kokó mondhatni technikai K. O.-val győzött kihívói fellett, ám a találkozó igazi nyertesei a jelenlévők voltak, akik életre szóló élménnyel távoztak.