A szórványprogramot folytatni kell

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete szórványprogramot hirdetett a nyár elején azzal a céllal, hogy helyben segítsék a szórványvidékeken élő magyarságot. Az eltelt bő három hónap alatt tucatnyi települést jártak végig, honosítási ügyintézést, fórumokat, szórakoztató és kulturális rendezvényeket  szerveztek szerte a megyében.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete szórványprogramot hirdetett a nyár elején azzal a céllal, hogy helyben segítsék a szórványvidékeken élő magyarságot. Az eltelt bő három hónap alatt tucatnyi települést jártak végig, honosítási ügyintézést, fórumokat, szórakoztató és kulturális rendezvényeket  szerveztek szerte a megyében. A nagyváradi Információs Iroda munkatársai, továbbá magyar hivatalvezetők szálltak ki az elhanyagolt falvakba. Oláhszentmiklóson, Váradszentmártonban, Felsődernán, Kövesegyházán, Anton, Köröskisjenőben, Pósalakán, Biharsályiban, Mezőbikácson, Érábrányban és Belényesben jártak.
A program zárásaként, mint ahogyan indulásakor is, ülésezett az RMDSZ Bihar Megyei Választmányának szórványbizottsága. A jelenlévőket Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványügyekkel megbízott ügyvezető alelnöke köszöntötte, majd Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök összegezte a történteket. Nagy eredménynek tartotta, hogy téma lett a szórványügy, a programsorozatnak ugyanis mindvégig megvolt a nyilvánossága, a nyomtatott és internetes sajtó, a tévé is beszámolt róla. A könyvgyűjtési akció kezdetben csak melléktevékenysége volt, ám olyan sikeres lett, hogy folytatják, továbbra is fogadják a felajánlásokat. Eddig több mint hétezer kötet gyűlt össze. Az adományokból könyvtár alapult Mezőbikácson és Kövesegyházán, több ezer kötet került ki Pósalakára és Mezőtelegdre. A honosítási ügyintézés során öszszesen több mint 130 dossziét állítottak össze a magyar állampolgárságot kérelmezőknek.
A megyei ügyvezető elnök emlékeztetett rá, az RMDSZ februárban Nagyváradon megtartott kongresszusán határozatot hoztak arról, hogy november 15-ét Bethlen Gábor erdélyi fejelem tiszteletére erdélyi magyar szórványnapnak nyilvánítja a Szövetség. Ebből az alkalomból megyénkben is rendezvényeket fognak szervezni.
Az RMDSZ Bihar megyei szervezete díjat is alapított a szórványért áldozatos munkát vállalók tevékenységének elismeréséül. A kitüntetést a néhai belényesi lelkipásztorról, Zsiskú Jánosról nevezték el, és az idén ezt a magyarkakucsi közösség kapta meg. Szilágyi Gyöngyi kakucsi református lelkész és az egyházközség kurátora, Barabás Imre vette át a díjat.