Mi lesz veled, repülőhíd?

Nyáron zárták le a váradi nagyállomás melletti gyalogos felüljárót, a repülőhidat. A vasszerkezet több mint száz éve teremtett összeköttetést a városközpont és a vasúton túli utcák lakói közt. A híd a Román Államvasutak tulajdona, ez nyilvánította életveszélyesnek, s le is záratta, miután elkészült a kibővített aluljáró. A vasút lebontatná a hidat, ezt viszont sokan, különböző okokból ellenzik.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Csakhogy a környék lakói az aluljárót nem szívesen használják, a Hegyesi utcai keskeny járdán autók parkolnak, a gyalogosok az úttestre kényszerülnek. A bontást ellenzők másik érve, hogy a műemléki besorolású nagyállomás közvetlen közelében csak a műemlékvédelmi hatóság engedélyével lehetne hozzányúlni, ilyen pedig nincs. Ezeket az érveket sorolják az ellenzők, akik aláírásgyűjtést is szerveznének az építmény megmentéséért. Az ügyet az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete vitte a nyilvánosság elé, elvárva az RMDSZ közbenjárását.
A múlt heti rendkívüli váradi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármestertől érdeklődtünk a helyhatóság álláspontjáról. Bolojan hangsúlyozta: maga az építmény nem műemlék, s nincs olyan szakvélemény, amely továbbra is használhatónak nyilvánította volna a rozsdamarta átjárót. A vasút még nem kért a helyhatóságtól bontási engedélyt, ilyet tehát nem is adhattak ki. A múlt ezen emlékét nem akarják mindenáron megsemmisíteni, ezért a Megyei Műemlékvédő Alapítvány írásban jelezte a vasútnak, ha lebontja a repülőhidat, az alapítvány átvenné egészben vagy részben, s valahol közszemlére tennék.
Az aluljárót naponta kétszer takarítják, rövidesen be is kamerázzák, a rendőrség figyeli majd a monitorokat. A polgármester egy-két év türelmet kér még a környékbeliektől, amíg rendeződik a helyzet. Az önkormányzat ugyanis egy gyorsforgalmi út kiépítésére vonatkozó pályázatot készít elő. A Sebes-Körös jobb partján a Füstös hídtól a hajdani Szilvásban épülő hídig tartó, a vasúti töltésen túli szakaszt bővítenék ki 3,5 kilométer hosszan, ennek része lesz a Hegyesi Márton utca is. A projektre a Románia–Magyarország határon átívelő programból hatmillió eurót kaphatnak, már elindították a közbeszerzési eljárást.
A rendkívüli tanácsülés végén egyébként Huszár István önkormányzati képviselő tudatta, hogy a vasút válaszolt a repülőhíd átvételére vonatkozó átiratra. A hivatalos szövegben elismételték, életveszélyes az építmény, és le kell bontani, de a kérdésre, hogy miként kaphatná meg azt a Műemlékvédő Alapítvány, egy szóval sem feleltek.