Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok harmadszor

Harmadik alkalommal szervezik meg a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A szeptember 4–6. között Várasfenesen, Köröstárkányban és Belényesben megtartandó szórványünnep részleteiről BORSI LÓRÁNT, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalmi kapcsolattartásért felelős ügyvezető alelnöke tájékoztatott.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Harmadik éve szeptember első hétvégéjén tartják meg a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. Idén szeptember 4-én, pénteken a néphagyományokat elevenítik fel Várasfenesen, 5-én, szombaton családi napot tartanak Köröstárkányban, 6-án, vasárnap egyházi rendezvényekkel Belényesbe várják az érdeklődődőket, ott adják át a Zsiskú János-szórványdíjat is.
Borsi Lóránt elmondta: a rendezvény előtt kiosztják majd a Magyar Napló nevű, a szórványnapokra háromezer példányban készített újságot, melyben többek között a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok programját is olvashatják. A harmadik alkalommal megtartandó rendezvény megszervezését a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciója, a történelmi egyházak, a szövetség polgármesterei, valamint köröstárkányi, várasfenesi, belényesi, kisnyégerfalvai, magyarremetei és belényesújlaki RMDSZ-szervezetek, a Köröstárkányi Közösségfejlesztési Egyesület, a Köröstárkányi Úrbéresi Egyesület és a Pro Várasfenes Egyesület támogatta.
Szeptember 4-én, pénteken Várasfenesen 16 órától a néptánccsoportok és népdalkórusok felvonulásával kezdődik a rendezvény. A paptamási Gilice, a biharszentjánosi Szentjánosbogarak, a borsi Galagonya, a magyarremetei Kéknefelejcs, az érmihályfalvi Nyíló Akác, az ésemjéni Ezüstperje, a bihardiószegi Szömörce, a belényesújlaki Rezgő, a micskei Görböc, a szalárdi Pitypang, a mezőtelegdi Pacsirták néptáncegyüttes, az érkörtvélyesi néptánccsoport, valamint az érkeserűi népdalkör és a szentjobbi népdalkórus a tervek szerint 17 órára érkezik a kultúrotthon udvarára, ott színpadra lépnek majd. A művelődési házban 19 órától bemutatják Cs. Fenesi János helybeli szerző Alkalmak strófái című első verseskötetét.
Szeptember 5-én, szombaton Köröstárkányban 10 órától a református templomban istentisztelettel és a konfirmandusok találkozójával kezdődik a családi nap. Párhuzamosan az úrbéresi egyesület futballpályáján a Tulipán-kupa selejtezői és az RDMSZ-körzetek gulyásfőző versenye kezdődik majd. Az istentisztelet után, 11.30-tól a templom előtti téren avatják fel Bartók Béla szobrát. Borsi Lóránt elmondta: tavaly Petőfi-szobrot avattak fel Belényesben, idén pedig bemutatják IV. Béla király szobrának makettjét, melyet a tervek szerint jövőre Várasfenesen állítanak fel. A program a futballpályán folytatódik: 13 órától a Serkentők nevű helyi kórus és a szintén helybeli Nótáskedvű Lányok után Molnár István és Balázs Gyula hegyközcsatári citerások, a szalacsi menettáncosok, a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, a tárkányi Royal zenekar, Mohácsi Brigitta, a nagyszalontai Wrong Way együttes, majd a magyarországi Beatrice együttes és Nagy Feró lép színpadra.
Szeptember 6-án, vasárnap Belényesben 16 órától ünnepi istentisztelet lesz a református templomban, majd a környékbeli egyházi kórusok szolgálatát hallhatják. A Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok a belényesi művelődési házban 19 órakor kezdődő gálaesttel zárul. Itt fellép a Hajdú Néptáncegyüttes, és átadják majd a Zsiskú János-szórványdíjat.