Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok harmadszor

Harmadik alkalommal szervezik meg a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A szeptember 4–6. között Várasfenesen, Köröstárkányban és Belényesben megtartandó szórványünnep részleteiről BORSI LÓRÁNT, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének társadalmi kapcsolattartásért felelős ügyvezető alelnöke tájékoztatott.

Harmadik éve szeptember első hétvégéjén tartják meg a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. Idén szeptember 4-én, pénteken a néphagyományokat elevenítik fel Várasfenesen, 5-én, szombaton családi napot tartanak Köröstárkányban, 6-án, vasárnap egyházi rendezvényekkel Belényesbe várják az érdeklődődőket, ott adják át a Zsiskú János-szórványdíjat is.
Borsi Lóránt elmondta: a rendezvény előtt kiosztják majd a Magyar Napló nevű, a szórványnapokra háromezer példányban készített újságot, melyben többek között a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok programját is olvashatják. A harmadik alkalommal megtartandó rendezvény megszervezését a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-frakciója, a történelmi egyházak, a szövetség polgármesterei, valamint köröstárkányi, várasfenesi, belényesi, kisnyégerfalvai, magyarremetei és belényesújlaki RMDSZ-szervezetek, a Köröstárkányi Közösségfejlesztési Egyesület, a Köröstárkányi Úrbéresi Egyesület és a Pro Várasfenes Egyesület támogatta.
Szeptember 4-én, pénteken Várasfenesen 16 órától a néptánccsoportok és népdalkórusok felvonulásával kezdődik a rendezvény. A paptamási Gilice, a biharszentjánosi Szentjánosbogarak, a borsi Galagonya, a magyarremetei Kéknefelejcs, az érmihályfalvi Nyíló Akác, az ésemjéni Ezüstperje, a bihardiószegi Szömörce, a belényesújlaki Rezgő, a micskei Görböc, a szalárdi Pitypang, a mezőtelegdi Pacsirták néptáncegyüttes, az érkörtvélyesi néptánccsoport, valamint az érkeserűi népdalkör és a szentjobbi népdalkórus a tervek szerint 17 órára érkezik a kultúrotthon udvarára, ott színpadra lépnek majd. A művelődési házban 19 órától bemutatják Cs. Fenesi János helybeli szerző Alkalmak strófái című első verseskötetét.
Szeptember 5-én, szombaton Köröstárkányban 10 órától a református templomban istentisztelettel és a konfirmandusok találkozójával kezdődik a családi nap. Párhuzamosan az úrbéresi egyesület futballpályáján a Tulipán-kupa selejtezői és az RDMSZ-körzetek gulyásfőző versenye kezdődik majd. Az istentisztelet után, 11.30-tól a templom előtti téren avatják fel Bartók Béla szobrát. Borsi Lóránt elmondta: tavaly Petőfi-szobrot avattak fel Belényesben, idén pedig bemutatják IV. Béla király szobrának makettjét, melyet a tervek szerint jövőre Várasfenesen állítanak fel. A program a futballpályán folytatódik: 13 órától a Serkentők nevű helyi kórus és a szintén helybeli Nótáskedvű Lányok után Molnár István és Balázs Gyula hegyközcsatári citerások, a szalacsi menettáncosok, a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, a tárkányi Royal zenekar, Mohácsi Brigitta, a nagyszalontai Wrong Way együttes, majd a magyarországi Beatrice együttes és Nagy Feró lép színpadra.
Szeptember 6-án, vasárnap Belényesben 16 órától ünnepi istentisztelet lesz a református templomban, majd a környékbeli egyházi kórusok szolgálatát hallhatják. A Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok a belényesi művelődési házban 19 órakor kezdődő gálaesttel zárul. Itt fellép a Hajdú Néptáncegyüttes, és átadják majd a Zsiskú János-szórványdíjat.