Változatos programkínálat az ottományi falunapon

Az elmúlt hétvégén tizenharmadik alkalommal rendeztek falunapot Ottományban. A változatos programkínálatot a végletekbe hajló időjárás zavarta meg némiképp.

Szombat reggelre még jócskán üzemeltek a házak csatornái, a vízelvezető árkokban folyt a sárlé. Délutánra már menekülőre fogták a napokig makacs fellegek, hogy aztán vasárnap kellemesre váltson az időjárás. Így a szombatra betervezett, immár hagyományos falut járó lovas hívogató ezúttal elmaradt. Az iskolaudvar fái alatt azért rotyogtak az üstökben az étkek, még a pusztai ember „gulyását”, a slambucot is elkészítették.
A kora délutáni órákban a sporté volt a főszerep, a környező falvak kézilabdás lányai és focistái mérkőztek meg egymással. A legeredményesebb kézilabdacsapatnak a hazai bizonyult, míg a rögtönzött focibajnokságot Adony csapata nyerte meg.
Az esti ünnepélyes megnyitóig sem a bóvliárusoknak, de még a sörsátor üzemeltetőinek sem termett sok babér. Elsőként Horváth Béla polgármester köszöntötte a résztvevőket, kiemelte, hogy bár egy város vagy egy községközpont életében is nagy esemény közösségi nap szervezése, de ha mindezt egy kis faluközösség teszi, az a mai szűkös anyagi helyzetben kemény kihívást jelent. Cseke Attila parlamenti képviselő az összetartás és egység erejében látta a falunap sikerét.
A hivatalos megnyitót követően a Nefelejcs férfikórus vette birtokba az iskolaudvaron kialakított szabadtéri színpadot, majd pedig gyerek- és ifjúsági csoportok táncos-zenés műsora következett. Az est fénypontját Soltész Rezső magyarországi énekes fellépése jelentette.
Másnap az ünnepi istentiszteletet után megkoszorúzták a református templom előtti turulmadaras emlékművet.
A falu Szalacs felőli bejáratánál lévő füves térség adott helyet két délutáni attrakciónak. Elsőként a magyarországi Füzesgyarmatról érkezett fogat- és lovastornászok kápráztatták el a szép számú közönséget. A hat lány akrobatikus mutatványainak kivitelezését jól tűrte a Wili és a Zorro névre hallgató fríz hátas páros. Aztán a hazai munkalovak erőfitogtatása következett. A rönkhúzó versenyen a Tóth Zoltán, Csütörtöki Géza és Turóci Krisztián rangsor alakult ki. A lovak küllemét is értékelte a zsűri. A patások „szépe” Vakarcs Attila lova lett, maga mögé utasítva Szűcs László és Turóci Krisztián paripáit.
Az izgalmas versengés végeztével a Komáromi-kúriában az érmelléki tájat bemutató filmvetítésre került sor, amit extrém biciklis bemutató követett immár a falunap központi helyszínén, a helyi iskolaudvaron. Az esti szórakoztató műsorok után tűzijáték zárta a kétnapos rendezvényt.