Ünnepelt Érszőlős község

A hagyományt követve Érszőlősön augusztus harmadik hétvégéjén tartották meg a községi napokat. A kétnapos rendezvény programját úgy állították össze, hogy valamennyi etnikum és felekezet tagjai találjanak kedvükre való szórakoztató, kulturális eseményt.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mindkét napon felléptek a helyi iskolások és a meghívott előadók egyaránt. Emellett sport- és ügyességi vetélkedővel is színesítették a rendezvényt. Szombat délután hívogató menet vonult végig a falu utcáin, hogy emlékeztesse a lakosokat a község ünnepére. Elöl haladt a húsztagú Nagyváradi Fúvószenekar, majd a falu fiataljai következtek, és a hívogatás mellett frissen sült kaláccsal kínálták a házak előtt álló falustársaikat. A csapattal tartott Beke László polgármester is, hogy személyesen invitáljon mindenkit. A kedves gesztust és a zenei aláfestést nagyra értékelték a lakosok, ennek tapssal adtak kifejezést.
A menet útba ejtette a falu háborús veteránjának, id. Balogh Sándornak a portáját, és az udvaron katonadalokat, indulókat játszottak. Az idős ember meghatódva fogadta őket, és maga is énekelve bizonyította, hogy még mindig ismeri a nótákat.
Az ötletes hívogató valószínűleg azt is elcsalta a rendezvényre, aki eredetileg nem akart menni, hiszen a megnyitóra tekintélyes tömeg gyűlt össze. Elsőként Beke László köszöntötte a jelenlévőket, kellemes, tartalmas szórakozást, kikapcsolódást kívánt mindenkinek.
A színpadi produkciók sorát az érszőlősi fiatalokat tömörítő szervezetnek, az ÉRISZ-nek erre az alkalomra megalakított tánccsoportja nyitotta, modern tánccal készültek. Őket rap zenét játszó Arzén Roly duó követte, a páros férfi tagja szintén érszőlősi. A hazaiak után a meghívott előadók vették át a színpadot – Syntia, az AmazonÁsz együttes –, majd este a magyarországi Bereczki Zoltán színművész volt a hangulatfelelős. Koncertje után hajnalig tartott a szabadtéri diszkó.
A vasárnapi programsorozat ökumenikus istentisztelettel kezdődött a református templomban. A község valamennyi felekezetének képviselője jelen volt és hirdette az igét. Elsőként a házigazda, Illyés Tamás református lelkipásztor köszöntötte a híveket, és mondott hálaimát: „Hálát adunk Istennek, amiért megóvott minket, megáldotta kezünk munkáját, és adott termést a határainkban.” Az egyházi vezető után a polgármester mondta el ünnepi gondolatait, köszöntötte az egyházak, a politikai élet képviselőit, díszvendégként Cseke Attila képviselőt. Az istentiszteletet az egyesített kórus szolgálata tette magasztosabbá, valamint a falu szülöttének, Veszprémi Boglárkának a szavalata, aki a református teológia elsőéves hallgatója. Az egyházi szertartás után a polgármester oklevelet adott át az előbb már említett id. Balogh Sándornak és a Szolnokházán élő veterántársának, id. Lévai Ferencnek. Ők hajlott koruk miatt nem voltak jelen, ezért az elismerést hozzátartozóik vették át.
Záróénekként a Himnuszt énekelte el a gyülekezet, majd a következő helyszínre, a világháborús emlékműhöz vonult. Itt Cseke Attila képviselő mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy ez a nap az érszőlősieknek nemcsak a szórakozásról, hanem Isten dicsőítéséről és a hősökről való megemlékezésről is szól, ezért több egyszerű falunapnál. A felszólalás után elhelyezték a megemlékezés koszorúit, majd együtt elénekelték a Szózatot. Ezután a meghívott vendégeket ünnepi ebéd várta a művelődési házban, a fehér asztal mellett kötetlen baráti beszélgetés alakult ki. A szervezők a fellépők ellátásáról is gondoskodtak mindkét napon.
Vasárnap délután a kulturális és szórakoztató programok a szabadtéri színpadon, a sport- és ügyességi vetélkedők a sportpályán zajlottak le, a motoros bemutató pedig több száz nézőt vonzott a falu egyik forgalommentes utcájára. A íjászbemutató is a kedveltek közé tartozott, felügyelettel a nézők is kipróbálhatták íjásztudásukat. Az ügyességi versenyre is többen jelentkeztek, mint az előbbi években, mivel most a győzelemhez kevésbé volt fontos a nyers erő. Volt zsákban ugrás, kukoricával teli zsák cipelésére, vízhordás, szalmabála hurcolása, valamint sörivás is, természetesen mindez időre. A legügyesebbek, a legfürgébbek a jutalmat Beke Lászlótól és a vetélkedő szervezőjétől Hover Gábor iskolaigazgató-testnevelő tanártól vehettek át. A nyolc jelentkezőből első lett Dolhai Benjámin, második Berki Róbert, a harmadik pedig Berki Imre.
A szabadtéri színpad körül a fellépő helyi tánccsoport és a meghívott előadók emelték a hangulatot, hogy az estére, Dankó Szilvia koncertjére elérje a tetőfokát. Ekkor már több mint félezer ember volt jelen a községből és a környékről. Az énekesnő színpadra szólította a polgármestert is egy közös dal erejéig, aki vonakodott az ötlettől, de a nézők biztatására belement. Remélhetőleg nem hatottak rá olyan mértékben a világot jelentő deszkák, hogy pályát változtasson…
A vasárnap este záró műsorai a tűzről szóltak. Felléptek magyarországi tűzzsonglőrök, a Sárkánylányok, majd tűzijátékkal ért véget a rendezvény. Mindvégig működött a vidámpark, a lacikonyháknál az emberek olthatták éhüket, szomjukat, a vásárosoknál ajándékokat lehetett kapni. A tombolán értékes nyereményekhez juthattak hozzá a szerencsések. Jól szervezett, gondosan előkészített ünnepség volt, melyhez az időjárás is a legszebb arcát mutatta.