Szórakozás, múlttisztelet, értékteremtés Érsemjén faluünnepén

Érsemjénben nincs olyan falunap, hogy ne avatnának fel egy szobrot, valamilyen létesítményt, a közösség javát szolgáló ingatlant. Így volt ez az elmúlt hétvégén az immár tizenhetedik faluünnepen is, amikor Cseke Attila parlamenti képviselő jelenlétében a községhez tartozó Barantón közösségi házat avattak.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A szombatra betervezett nemzetközi fogathajtó verseny az eső miatt elmaradt, de vasárnap csatasorba állt mind a nyolc benevezett kettes fogat. A vasárnap délelőtti hívogatón a magyarországi Regélő Fehér Táltos dobcsapat is újra bejárta a falu utcáit a néptáncosokkal, lovasokkal. A sámán rítust felidéző hagyományőrzők a Népkertben megtartott ökumenikus istentisztelet után ismét láthatók-halhatók voltak. Az igehirdetésekre Balazsi József polgármester és Bíró Rozália szenátor ünnepi beszéde után került sor. A két tisztségviselő más-más megközelítésben a szülőföld iránti szeretetről, a megmaradásról, az összetartozásról beszélt. Nagy János római katolikus plébános a korunkra oly jellemző közömbösség veszélyeiről szólt, ami ellen csak a hit fegyverével lehet hatékonyan fellépni. Csáki Márta helyi református lelkipásztor az élet maximumának helyes meghatározását villantotta fel, ami nem pénz, hírnév, hatalom, hanem Jézus Krisztus keresése, aki maga mondta magáról, hogy „én vagyok az élet”. Jézusról mint a szeretet megnyilvánulásáról hirdetett igei igazságot Radu Sabău ortodox pópa. A prédikációk után a református kórus szolgált.
Sokan izgalommal várták a „Legszebb porta” verseny eredményhirdetését. A hagyományos megmérettetés a község egyre szebbé válását szolgálja. Az első helyezettek jutalma háromévi adóelengedés, a második helyre rangsoroltaknak két éven át nem kell befizetniük a helyi adót, a harmadik helyezettek pedig egy évre mentesülnek az adófizetés alól. A versenyre az egész községből bárki benevezhetett, s összesen tizennégy portát díjaztak. Az első helyezést az idén Csorba Terézia Mária és Béres Csaba Ferenc érdemelte ki.
Hagyomány szerint a falunapot Kazinczy Ferenc halálának évfordulóján tartják, ebből az alkalomból a nyelvújító mellszobránál is tartottak megemlékezést. A polgármester a múlttisztelet fontosságát ecsetelte, amit minden időben kötelesség ébren tartani. Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető alelnöke a település szülöttjének munkásságát méltatta, külön kitért az identitásunkat, kultúránkat manapság veszélyeztető tényezőkre. Miután Balazsi Beáta és Szabó Imre körültekintő alapossággal Kazinczyról értekezett, sor került a nyelvújító szobrának megkoszorúzására. Utána a dobcsapat előadása következett, majd elénekelték a Szózatot.
A délutáni és az esti programok a Népkertben zajlottak, ahol a legnagyobb tömeget vonzó fellépőnek a magyarországi Dolly Roll bizonyult.