Nagyszalontán is a lovak közé csapott

Magabiztosan aratott győzelmet a Szalontai Napok alkalmával megrendezett kettesfogat-hajtó versenyen a nagyszalontai IFJ. MAJOR IMRE: saját fogatával és lovaival utasította maga mögé vetélytársait a megmérettetésen.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ifj. Major Imre kettesfogat-hajtó nem először ért el ilyen szép eredményt a sportágban, azonban hazai terepen most először vehette át a legjobbnak járó díjat. Az alig 23 éves hajtónak a vérében van a lovassportok iránti szeretet, hiszen már elődei is elkötelezetten foglalkoztak a lovakkal, a lovaglással, s mindazzal, ami ezekhez a nemes állatokhoz kapcsolódik.
– Milyen tapasztalatokkal zárta ezt az ön számára különleges megmérettetést?
– Nagyon jó élmény volt a verseny, rendkívül erős mezőnyben kellett helytállni, hiszen a helyi és a magyarországi indulók is jól felkészültek. A nagyszalontaiak mellett bemutatkoztak például Sarkad, Szarvas, Vadász, Székelyhíd, Árpád, Diószeg és más Nagyvárad környéki települések hajtói is, akik természetesen tudásuk legjavát nyújtották a versenyen. A szervezés szintén kifogástalan volt, a megmérettetés tisztaságához kétség sem férhetett, mindenki láthatta az elért időeredményeket, s a pályabírók is tisztességesen helytálltak. A verseny során két próbában, akadályhajtásban és vadászhajtásban kellett bizonyítani. Az akadályhajtás 27 indulója közül azok jutottak be a második fordulóba, akik hibátlan teljesítményt nyújtottak. Összesen hét ilyen hajtó volt, s közülük sikerült nekem a legjobb eredményt elérnem. A vadászhajtásban pedig szintén az én eredményem volt a legjobb, igaz, csak 1 másodpercen múlt az első hely sorsa.
– Milyen érzés volt megtudni, hogy az öné a legjobb hajtónak járó megtisztelő cím?
– Természetesen nagyon boldog voltam, hogy itthon sikerült elérnem ezt a szép eredményt, s megkapnom a vele járó díjakat. Nagy örömömre idén én vihettem haza azt a vándorserleget, amit a jelenleg Magyarországon élő, de szalontai születésű hajtó, Veres Attila ajánlott fel néhány évvel ezelőtt. Ezt a serleget évről évre az kapja meg, aki az akadályhajtásban a legjobb teljesítményt nyújtja, s ha három egymást követő évben sikerül valakinek elhódítania a kupát, akkor a harmadik győzelem után meg is tarthatja azt. Nekem tehát még a következő két évben kellene a legjobbnak lennem akadályhajtásban, és törekedni is fogok rá, hogy ez így legyen. Az első helyért járó jutalmak mellett nagyon örültem két másik különdíjnak is, amit a számomra nagyon fontos emberek ajánlottak fel. Az egyikőjük a főnököm, az Eurobuffalo Kft. főtulajdonosa, akinek jóvoltából pénzjutalomban részesültem, valamint szintén pénzdíjjal jutalmazott Opre Alexandru (Mocan), aki nemcsak most támogatott, hanem egész évben mellettem áll, és évről évre segíti a fogatot.
– Meséljen kicsit önmagáról is! Mivel foglalkozik szívesen a szabadidejében?
– Igazából a szabadidőmben is a legszívesebben a lovakkal foglalkozom, nagyon szeretek mindent, ami a lovakkal, a lovassportokkal kapcsolatos. 2011-ben végeztem az Arany János Elméleti Líceumban, de mindig a lovászat érdekelt. Aztán megtaláltam azt a munkát, amelyben erre lehetőségem van, mégpedig az Eurobuffalo Kft.-nél, ahol lovászként dolgozom.
– Honnan ered a lovassportok iránti szeretete?
– A családom már nemzedékek óta foglalkozik lovakkal, lovassportokkal. Gyerekként a nagyszüleimtől, szüleimtől hamar megtanultam, hogy milyen különleges dolog az, amikor valaki ezekkel az állatokkal dolgozhat. Nálunk igazi családi hagyomány, hogy lovakkal foglalkozunk, ezért számomra természetes volt, hogy felnőttként én is ezen a területen helyezkedem el, hiszen nagyon szeretek mindent, ami a lovakkal kapcsolatos.
– A fogathajtás mellett más sportot is űz?
– A fogathajtás a legfőbb terület számomra, mellette alapfokon lovagolok, de inkább csak hobbiként. A fogathajtás az elsődleges, nagyon szeretek a lovakkal dolgozni, naponta több órát foglalkozom velük, ezért is hallgatnak rám, kötődnek hozzám, így a versenyeken is jó eredményeket tudok elérni a lovaimmal. Sokan csodálkoztak is, hogy ilyen jól szerepeltünk, pedig ez nem csoda, csak nagyon fontos, hogy a lovakkal megfelelően foglalkozzunk, ezen múlik minden. Én például, amikor versenyre indulok, lábon megyek a lovakkal, vagyis nem teszem fel őket autóra, hogy úgy szállítsuk el a helyszínre, hanem a saját lábukon mennek, így már ez is egyfajta edzés számukra, és együtt töltjük az időt.
– Ha valaki kedvet érez a fogathajtáshoz, van-e módja rá, hogy közelebbről is megismerje ezt a sportágat?
– Természetesen van, bár jelenleg Nagyszalontán sajnos nincs lovasklub, viszont a lovas társaimmal tervezzük, hogy a jövőben alapítunk egyet, ahol a lovassportok kedvelői megismerhetik majd a fogathajtást, a lovaglást s minden más ilyen sportot. Addig is azonban, aki hivatalos keretek között szeretne ismerkedni a lovassportokkal, beiratkozhat Magyarországon a közeli sarkadi lovasklubba, de természetesen mi, a helyi lovasok is szívesen segítünk minden érdeklődőnek, bátran keressenek minket, hiszen örömmel megmutatjuk a fogathajtás alapjait.
– Jelenleg készül valamilyen versenyre?
– Igen, július 27-én a magyarországi Mezőmegyeren lesz egy nemzetközi fogathajtó verseny, jelenleg arra készülök, és remélem, hogy sikerül majd ott is hasonlóan szép eredményeket elérnem.