Festeni, rajzolni, barátkozni öröm

A 3. Örömfestészet Kismarján elnevezésű alkotótáborban készült munkákból nyílt kiállítás szeptember 9-én a nagyváradi Tibor Ernő Galériában. A tárlat szeptember 24-ig tekinthető meg. A Kanonok sori galéria és a kismarjaiak közötti kapcsolat az alkotás öröméről és a barátságról szól.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kismarjai takaros Tornácos Vendégház az idén augusztus 7–10. között alakult át művészteleppé. A Kismarja Közösségéért Egyesület ebben az esztendőben nem nyert ugyan pályázati pénzt az alkotótábor megszervezésére, a kicsiny település közössége mégis úgy döntött, mindenképpen megtartja a művészeti tábort, az esemény nem maradhat el. A már említett civil egyesület, a kismarjai önkormányzat és voltaképpen az egész közösség, jó néhány segítőkész, vendégszerető ember összefogására volt szükség ahhoz, hogy ismét létrejöhessen az alkotótábor.
A művésztelep ötletgazdája Kupás Vince, a Tornácos Vendégház vezetője. Az Örömfestészet megnevezés pedig Kiss Mária kismarjai rajztanárnőtől származik.
A kismarjaiak ezen a nyáron is nagy-nagy szeretettel fogadták a nagyváradi alkotókat. Az idei táborban a Tibor Ernő Galéria (TEG) alkotói csoportjából a következők vettek részt: Barbici Éva, Bányai Szabados Katalin, Csathó Töhötöm, Egei György, Gavrucza Tibor, Mierluţiu Emília, Trifán László, Staharóczky Júlia. A kismarjaiak vagy a faluból elszármazottak közül pedig Ferenczi Tünde, Gál Judit, Kiss Gyöngyi Zsuzsánna, Nagy Eszter, Zombori Mária, Vajna Tímea, Pintér János, Árva Tamás és Szabó István csatlakozott a tibor ernősökhöz. Kreatív, vidám kis társaság alakult.
Amint a váradiak mesélték a művésztelepről való hazatértük után: pozitív energiával töltődtek föl a kismarjai napok alatt. Ottani barátaik ezen a nyáron is mindent megtettek, hogy a vendégek jól érezzék magukat, és legyen kedvük grafikákat, festményeket létrehozni. Az alkotótábor idején egy debreceni kirándulást is megejtettek, amelynek során megtekintették Munkácsy Mihály gyönyörű és monumentális Krisztus-trilógiáját a Déri Múzeumban. Egyik alkalommal Sárkány Viola történelemtanár előadást tartott az első világháború eseményeiről, majd megkoszorúzták az első világháborús hősök emlékművét Kismarján. Egy este pedig lovaskocsin ülve járták be a falut, és gyönyörködtek a naplementében. Csönd, nyugalom, harmónia, baráti szeretet vette őket körül. Így a rövid idő, a néhány nap ellenére is össze tudtak hozni egy kiállításra való anyagot. Volt, aki szénrajzportrékat készített, s akvarellek, pasztellek, akril festmények is készültek. A táborzáró napon nyílt tárlatot ezekből a munkákból állították össze. A kreációk egyébiránt megszemlélhetők a TEG honlapján (tiborernogaleria.gportal.hu) és Facebook-oldalán. Rengeteg fotográfia is lett, ezek itthon várnak folyamatos feldolgozásra, a fényképek segítségével készíthetnek további képzőművészeti munkákat.
Szeptember 9-én a váradiak látták vendégül kismarjai barátaikat. A Tibor Ernő Galériában megtartott vernisszázson Gavrucza Tibor nyugalmazott református lelkész, a TEG új vezetője köszöntötte a tárlatlátogatókat. Hangsúlyozta: a kismarjaiak pusztán önerőből, teljesen önállóan szervezték meg az idei alkotótábort. „Volt helyünk a Tornácos Vendégházban” – fűzte hozzá. Gavrucza Tibor megemlékezett a 125 éve született Reményik Sándor költőről (Kolozsvár, 1890. augusztus 30. – Kolozsvár, 1941. október 24.) is. A galériavezető megköszönte azoknak a Bihar megyei embereknek a segítségét is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy kismarjai barátaikat vendégül lássák. Gavrucza Tibor egyúttal bemutatta a TEG új tagját, Domahidi Krisztinát; a fiatal képzőművész székelyhídi születésű.
A résztvevőket ezt követően Farkas István Attila kismarjai polgármester köszöntötte, hangsúlyozván: reméli, lesz negyedik Örömfestészet is. Az új kismarjai református lelkész, Vida Máté is üdvözölte a jelenlévőket. Elmondta: augusztus 1-jén érkezett Kismarjára, s örvend, hogy részese lehetett az alkotótábornak. Ezután Petőné Szilágyi Tilda, a Kismarja Közösségéért Egyesület vezetője szólt arról, hogy fontosabb céljaik – a hagyomány- és értékteremtés – evvel a táborral megvalósultak. Beszélt az alkotók óriási lelkesedéséről, továbbá arról, hogy a váradiak egyre több kismarjait vonnak be a kreatív munkába. A településen is sok tehetséggel megáldott ember él, csak még kell nekik egy kis biztatás. Köszönetet mondott annak a támogatói csoportnak, amelynek segítsége nélkül nem jött volna létre a tábor. Tilda asszony azt a következtetést vonta le, hogy egymásra figyeléssel, összefogással lehet jó eredményeket elérni.
A váradi tárlatnyitón Thurzó Sándor József brácsaművész muzsikált, nagyváradi zeneszerzők műveiből válogatva, S. Németh Katalin pedig Reményik Sándor-verseket (Örök tűz; Boldog testvérünk; Kegyelem) adott elő. Az esemény a galéria fölötti Bunyitay Vince Könyvtárban megtartott fogadással, baráti beszélgetéssel fejeződött be.

Tóth Hajnal