Kézműves nap Mezőbikácson

A közelmúltban elõször szerveztek kézműves-foglalkozást a mezőbikácsi gyerekeknek. A településen nemrégiben létrehozott könyvtár alapítása adta az ötletet, ugyanis Bikácson és a környékbeli falvakban csak román nyelvű iskolák és óvodák működnek, így a gyerekek egyre kevesebb helyen beszélik anyanyelvüket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kézműves-foglalkozás alkalmával nemcsak hasznosan, tartalmasan szórakoznak a kicsik, hanem megismerkednek a magyar népszokásokkal, hagyományokkal, népi gyermekjátékokkal, énekekkel, versekkel, mondókákkal.
Az első foglalkozást szeptember 17-én, a római katolikus plébánia hittantermében tartotta meg a mezőbikácsi gyökerekkel rendelkező Kajó Brigitta élesdi óvónõ, e beszámoló írója. Előző héten a helyi plébános, dr. Fügedy Antal Levente a templomban is kihirdette a rendezvényt, amelyre végül 12 gyermek gyûlt össze Bikácsról, Nagyszalontáról és Nagyürögdrõl, négyévestõl tizennégy évesig. Labdákat készítettek színes papírból, õszi leveleket színeztek, amelyekkel fel is díszítették a hittanterem ablakait, különbözõ magyar gyermekirodalmi lapokkal ismerkedtek, de jutott idõ kirakós játékra, dominózásra, és az udvaron körjátékok játszására is.
A kezdeti sikeren felbuzdulva már készülnek a következõ foglalkozásra, amit október 15-én tartanak ugyanott, témája a szüret és a Mindenszentek lesz, ennek jegyében szõlõfürtöket és krizantémokat fognak készíteni krepp-papírból.