Bábos találkozóra készülődve

A II. Fux Feszt – Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválja elnevezésű rendezvénysorozatot október 5–10. között szervezi meg a nagyváradi Szigligeti Színház. A programkínálat meglehetősen sokszínű, hiszen lesz magyar és japán népmese, kesztyűs bábjáték, gólyalábas utcaszínház, vásári bábjáték, Mátyás királyról szóló előadás, Kányádi-versek hangulatának megidézése bábszínpadon, rendhagyó irodalomóra A helység kalapácsáról és sok minden más. Megjelenik a színen Vitéz László, Hamupipőke, Aladdin, a hétfejű tündér.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Hat nap alatt 14 társulat lép föl, s összesen húsz előadást tekinthet meg a nagyérdemű a Fux Feszten – tudtuk meg a Szigligeti Stúdióban tartott sajtótájékoztatón.
Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója elmondta: összegyűjtötték a két esztendővel ezelőtt első ízben megszervezett Fux Feszt tapasztalatait, s ezeket beépítették a mostani rendezvény stratégiájába, lesznek változások, újdonságok. A múltkor volt, aki kifogásolta, hogy ez versenyfesztivál. Ezért most úgy döntöttek a szervezők, hogy nemcsak versenyprogram lesz a Fux Feszten, hanem versenyen kívüli, kimondottan a megmutatkozásról szóló program is. Megadták a társulatoknak a választás lehetőségét. Egyébiránt minden produkciót kiértékelnek majd szakmailag. Czvikker Katalin hangsúlyozta: a fesztivál hiánypótló, hiszen jó alkalom ez arra, hogy az erdélyi és partiumi hivatásos bábtársulatok jobban megismerjék egymást, s hogy bemutathassák produkcióikat a közönségnek és a szakmának.
Botházy Daróczi Réka, a Szigligeti Színház Lilliput Társulatának vezetője tájékoztatott arról, hogy mind a hat erdélyi és partiumi magyar bábtársulat – a kolozsvári Puck Bábszínház, a szatmárnémeti Brighella Bábszínház, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtársulata és természetesen a házigazda Lilliput Társulat – részt vesz az eseményen, ezen belül egy-egy előadással a versenyprogramban is. Hat versenyelőadás és 14 vendégelőadás szerepel a versenyprogramban. A kikötés az volt, hogy bemutatkozás, megismertetés végett egy társulat legtöbb három előadást hozhat a fesztiválra. A temesváriak éltek is evvel a lehetőséggel, három produkcióval is jelentkeztek. A hat említett truppon kívül a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínészet szakos diákjai is fellépnek két előadással a fesztiválon. Ezenkívül neves, Európa-szerte elismert magyarországi vendégtársulatok is érkeznek, például a Budapest Bábszínház és a kecskeméti Ciróka Bábszínház. Itt lesz a debreceni Vojtina Bábszínház is, a cívisvárosbeli társulat több esztendeje kitűnő szakmai-baráti kapcsolatban van a váradi bábosokkal.

A fesztivál első napján, október 5-én, hétfőn a Lilliput Társulat premierjével, a Két mese a hársfa alatt című előadással indítanak, majd a vojtinások játszanak. Ugyancsak a nyitónap délutánján, 17 órakor a nyírbátori Szárnyas Sárkányok gólyalábas utcaszínházi előadását láthatják az érdeklődők a Holnaposok szoborcsoport előtt, majd a fesztivál résztvevői innen vonulnak át a Szigligeti Stúdióba, hogy megtekintsék Pályi János vásári bábjátékát, amelynek főszereplője nem más, mint Vitéz László.
A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli: Kozsik Ildikó bábszínész, teatrológus, Zsigmond Andrea kritikus, Sardar Tagirovsky rendező, színész, bábszínész és Horányi László színész, előadóművész. Újdonság, hogy lesz pedagógusokból álló zsűri is, amelyiknek tagja: Farkas Tünde, az Orsolya óvoda igazgatója, Veszprémi Emőke tanítónő és Pető Csilla tanfelügyelő. Szintén új dolog a gyermekzsűri, melybe pályázat útján került be három diák.
A Fux Feszt végén három szakmai díjat osztanak ki: lesz egy nívódíj a legjobb előadásért; a Fux-díjat (amit Fux Pál képzőművészről, a váradi bábszínház egykori báb- és díszlettervezőjéről neveztek el, akárcsak az egész fesztivált) a legjobb látvány kapja; díjazzák továbbá a legjobb alakítást. A pedagógusok és a gyermekek zsűrijétől is jár majd egy-egy különdíj.
A fesztivál összköltségvetése mintegy 40 ezer lej. Támogatást kaptak a Bihar Megyei Tanácstól, a Nagyváradi Polgármesteri Hivataltól, a Román Nemzeti Kulturális Alaptól és a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-től.
Belépőjegyek elővételben is vásárolhatók a Szigligeti Színház jegypénztárában, illetve on-line módon a teátrum honlapjáról (www.szigligeti.ro). Bővebb információk a színház honlapján és Facebook-oldalán is találhatók.

Tóth Hajnal