November 13. a magyar nyelv napja

Az államelnökhöz került az a törvénykezdeményezés, melyet a teljes RMDSZ-frakció terjesztett a parlament elé, és ami arra vonatkozik, hogy november 13-a legyen a magyar nyelv napja Romániában. A törvénykezdeményezés indoklását, valamint a szöveget az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, SZABÓ ÖDÖN írta.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Október 24-én küldte tovább a parlament kihirdetésre az államelnöknek, Klaus Iohannisnak a két ház által elfogadott törvényt. Így ha az elkövetkezendő két hétben az államelnök elvégzi a procedúra gyors ellenőrzését, amire egyébiránt harminc nap áll rendelkezésére, akár az is megtörténhet, hogy idén november 13-án már törvényerőre is emelkedhet a kezdeményezés.

A javaslat szerint az önkormányzatok, állami intézmények, iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy a magyar nyelv napján rendezvényeket, programokat szervezzenek, és román állami költségvetésből járuljanak hozzá a magyar nyelv ápolásához, továbbterjesztéséhez, felmutatásához. A közszolgálati televíziók és rádiók pedig külön műsoridőben foglalkozhatnak a kérdéssel, teret adva az anyanyelvünknek szentelt rendezvények bemutatására, népszerűsítésére.

A dátumot nem véletlenül választották, ez a Kárpát-medencei magyarság számára a magyar nyelv napja, hisz a Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án hozott erről döntést. 2008. december 6-án az Anyanyelvápolók Szövetsége fogadta el azt a javaslatot, hogy április 23-a legyen a magyar nyelv napja, mivel ugyanazon évben ezen a napon nyitotta meg kapuit Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett.

A magyar nyelv napjához hasonlóan két másik kisebbségi nyelvnek is fogadott el törvényt a parlament, éspedig a cseh (szeptember 28.) és a tatár (december 13.) nyelv napjának megünneplését emelték törvényerőre. Az ENSZ 1999-ben február 21-ét nevezte meg a nemzetközi anyanyelv napjaként, 2001-től pedig április 23. az angol, március 20. a francia, április 20. a kínai, június 6. az orosz, október 12. pedig a spanyol nyelv napja.

Egy kisebbségi közösség számára identitása megőrzésének fontos eleme az anyanyelv. Az pedig, hogy sikerült elfogadtatni Romániában egy hivatalos napot a magyar nyelv számára, azt bizonyítja, hogy megfelelő közéleti képviselettel partnereket lehet találni ügyeink mellé – hangsúlyozta Szabó Ödön.

Megkérdeztük a megyei ügyvezető elnököt, hogy terveznek-e már az idén valamilyen rendezvényt, ünnepséget ebből az alkalomból. Szabó Ödön elmondta: „Igen, egyeztetés alatt van egy nagyon szép program, melyre most várunk visszajelzést Magyarországról. Ezen a napon, ha minden jól megy, több eseményre is sor kerül, egy-két olyan ügy is elindulhat, amely túlmutathat magán az aznapi rendezvényen, ehhez azonban a közösség támogatása is kell majdan.”

A képviselő egyelőre elhárította arra vonatkozó kérésünket, hogy részleteket ismertessen. Mint mondta, erről időben, még a héten tájékoztatást kaphatunk. Annyit elárult azonban, hogy anyanyelvről lesz szó, és már meglévő kezdeményezéseik kiszélesítését fogja jelenteni.

Bihari Árpád