Gyógynövény-ábécé (120.) – Paprika (Capsicum annuum L.)

A burgonyafélék családjába tartozó, Dél- és Közép-Amerikából származó konyhakerti növény, román neve: ardei.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Gyógyszerészeti célokra csak a sok (legalább 0,1 százalék) kapszaicint tartalmazó, csípős fűszerpaprika terméseit (Capsici fructus) használják. A kapszaicin a vanillinamid származéka, csípős íze még 1:2 milliomodnyi hígításban is érezhető. A friss termés aszkorbinsav-tartalma számottevő (kb. 0,25%), de C-vitamin-forrásként a zöldpaprika fogyasztása javasolt.
A fűszerpaprika csípős hatóanyagai, a kapszaicin, illetve a kapszaicinoidok a bogyótermés belsejében a részleges válaszfalak felületi mirigyeiben találhatók, és szesszel könnyen kivonhatók (Tinctura Capsici).
Belsőleg adagolva étvágyjavító hatású, serkenti a gyomorfal mozgékonyságát is. E célra 10-20 csepp szeszes kivonat (tinktúra) kevés vízben feloldva a főétkezések előtt 20-30 perccel adagolható. Segít az étvágytalanságon, a savhiányon, az emésztési zavarokon. Túladagolása gyomorégést okozhat, ez vonatkozik a fűszerpaprikára is.
Külsőleg a szeszes kivonatot kenőcsök, bedörzsölő szerek, tapaszok formájában ízületi és izomfájdalmak, idegzsába, isiász, keresztcsonttáji derékfájdalom, ínhüvelygyulladás, ízületi gyulladással járó csontbetegségek enyhítésére használják. Javallott ezenkívül az alsó végtagok keringési zavaraiban és a mellhártyagyulladásban szenvedőknek is bedörzsölésre.
A kapszaicin hatására a bőrben jelentős mennyiségű hisztamin szabadul fel, javul a helyi vérkeringés, ennek következtében melegérzet lép fel. A tinktúra hajszeszek összetételében is szerepel a hajhullás megelőzésére, csökkentésére.
Csak ép bőrfelületre vihető fel a tinktúra vagy az azt tartalmazó kenőcs, a felvitel után alapos kézmosással el kell távolítani a maradékot a kézről, mert a szembe (vagy akárhol a nyálkahártyára) kerülve erős, égő fájdalmat okoz. A gyulladás heveny szakaszában alkalmazása ellenjavallt!