Yerma sorsa – új formanyelv és megzenésített versek

A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese bemutató előadásra készül. A társulat első premierje ebben az évadban november 27-én, pénteken 19 órakor lesz a teátrumban. A Yerma–21 című mozgásszínházi előadás Federico García Lorca drámájából készült.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A közönség részéről valós igény fogalmazódott meg az esztendők során a Nagyvárad Táncegyüttes (NTE) előadásaira. Ezért a táncszínházi előadások egyik évadban sem maradhatnak ki a bérletekből – mondta el Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház főigazgatója az új produkciót beharangozó sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta továbbá: munkatársaival fontosnak tartják, hogy lehetőséget adjanak fiatal tehetségeknek.
Dimény Levente, az NTE vezetője kifejtette: fontos számukra a mából építkezni és a mának szólni. Egy nagyszínpadi produkció mindig különösen nagy felelősség. Nem mindegy, mennyire bátrak az alkotók. Céljuk mindig közelebb és közelebb kerülni a teljességhez az alkotással. Új arcok, új táncosok is feltűnnek az előadásban: Gyöngy Zsuzsa, Kiss Anikó és Pál Alíz. A társulatvezető közölte: a színpadi mű rendezője-koreográfusa, Widder Kristóf új formanyelvet hozott az előadásba. Ez azért is jó meg hasznos, mert a trupp így bővítheti a tudástárat. „Minél több van a hátizsákban, annál könnyebb továbbvinni azt” – hangzott el.
Widder Kristóf szólt arról, hogy számára ez a munka kihívás, megtiszteltetés, öröm. Mindenképp irodalmi anyagot akart felhasználni az új produkcióhoz. Mégpedig olyat, amihez kapcsolódási pontot tud találni a társulat. „Yerma sorsa rendkívül drámai, mégis könnyű vele azonosulni. A gyermektelenségébe beletörődni képtelen fiatal nő története a költészet maga” – olvasható az előadás ismertetőjében. A rendező-koreográfus kiemelte: a balladisztikus történet zárt falusi közösségben játszódik, s mivel az NTE néptánccal is jócskán foglalkozik, úgy gondolta, ez a klasszikus darab alkalmas lesz színrevitelre. Tavaly már foglalatoskodott Federico García Lorca világával a Bernarda Alba háza című darab színpadra alkalmazásakor, melynek során együtt dolgozott azzal a zeneszerzővel, aki a Yerma-21 muzsikáját is jegyzi. A tavalyi munka gyümölcsöző volt, és most is hamar egymás gondolataira tudtak kapcsolódni. Reméli, hátha a harmadik jelentős Lorca-drámát, a Vérnászt is színre vihetik a közeljövőben. Widder Kristóf elárulta: a Dimény Levente által említett új formanyelv azt jelenti, hogy a táncosok kevés mozdulatsorral sok fontos tartalmat fejeznek ki. A cím, Yerma-21, pedig arra utal, hogy a női identitásról még mindig, a 21. században is bőven van mit mondani.
A Yerma-21 zeneszerzője, Bakk-Dávid László elmondta: eddigi komponista tevékenysége során nem kellett figyelembe vennie bizonyos zenekari sajátosságokat. Most kicsit furcsa számára, hogy az NTE zenekara népzenei hagyományokra alapoz. Nyáron egyébként már találkozott mind a zenekari tagokkal, mind a táncosokkal. A társulat zenekarát Székely István klarinétművész és Kurucz Tibor hegedűművész egészíti ki. A zeneszerző megemlítette: az előadás muzsikájában föllelhetők részint a magyar népzenei hatások, ám igyekezett spanyol zenét is bőven becsempészni a dalokba. Ugyanakkor a 20-21. századi modern zenei hatások, az elektro-akusztikus zenei elemek szintúgy megtalálhatók a muzsikában. Sok a visszatérő motívum. A végeredmény egyébként eléggé eklektikus lett. A spanyol költő és drámaíró gyönyörű verseket is írt a darabba. Ezek a megzenésített versek fontos szerepet kapnak az előadásban.
Cristina Breteanu díszlet- és jelmeztervező a múlt évadban, a Betyárvilág létrejöttekor már dolgozott a társulattal. Beszélt arról, hogy a jelmezek készítésénél spanyol népviseleti motívumokat használt, ez jellemző a színvilágra is. Valamelyest a színpadképet is spanyolos hangulat jellemzi.
A főszereplő, a Yermát játszó Kerekes Dalma táncművész hangsúlyozta: megtiszteltetés, felelősség és kihívás számára ez a szerep, hiszen táncosként, énekesként és színészként egyszerre kell jelen lennie a színpadon. Az is elhangzott: a megzenésített versek megkönnyítik a dráma értelmezését.
A produkció létrejöttét a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A premier november 27-én, pénteken 19 órától, a második előadás pedig november 28-án, szombaton 17 órától lesz. Jegyek a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon vásárolhatók.

Tóth Hajnal