Gyógynövény-ábécé (123.) – Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens W. et K.)

A boglárkafélék családjába tartozó évelő növény. Bokros, bozótos helyeken, erdőkben terem. Kora tavasszal virágzik. Román neve: spânz.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Gyökértörzse sötétbarna, ebből nőnek ki nagy, tenyeresen szeldelt levelei. Zöldes virágainak lepellevelei kívül lilásak, liláspirosak. Népi gyógyászati célokra a gyökértörzset gyűjtik márciusban, áprilisban vagy szeptemberben. Szívre ható glikozidokat (hellebrin) és erősen izgató hatású szaponinokat tartalmaz.
Romániában a humán gyógyászatban a belőle készült injekció helyi fájdalomcsillapító, mikroinfiltrációs kezeléskor alkalmazva, ízületi, izom- és idegfájdalmak enyhítésére. A fájdalmas területen a vázizmok kóros merevségét, tartós összehúzódását szünteti, oldja az ízületmerevséget, másodlagosan javíthatja a helyi keringést. A belőle készített kenőcs rendeltetése hasonló.
A népi állatgyógyászatban a háziállatok szervezete védettségének fokozására használják: sertések, juhok fülébe, illetve szarvasmarhák, lovak szügyébe húznak egy-egy gyökeret a fertőző betegségek megelőzése céljából.