Kézzelfogható célt mutattak az Érmellék gazdálkodóinak

A Székelyhídon ötödízben megrendezett, több napos karácsonyi vásár alkalmából szombaton tartották meg az I. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapot. A rendezvényt kiállítás és termékvásár mellett hasznos ágazati fórummal egészítettek ki.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az érmelléki gazdafórum ötletgazdája, Szabó Ödön parlamenti képviselő és Béres Csaba székelyhídi polgármester a találkozónak otthont adó múzeum aulájában köszöntötte a közel kétszáz megjelent mezőgazdászt, valamint a régió önkormányzati vezetőit. Az eseményre a szakma több prominens személyisége is meghívást kapott. Jelen volt többek között Tánczos Barna szenátor, Cseke Attila parlamenti képviselő, Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei elnöke. Nagy-Máté András a Bihar Megyei Helyi Akciócsoport képviseletében ismertette a LEADER-program eredményeit, Varga Gábor, az Országos Találmányi és Védjegyhivatal korábbi vezetője pedig sokéves tapasztalata alapján a védjegy megszerzése nyújtotta termékbiztonság fontosságát ecsetelte. A többkomponensű előadások mind a gazdatársadalom összefogását szorgalmazták, szakmai megerősödéséhez nyújtva segítséget az információáramlás révén.

Szabó Ödön a régió felemelkedését szolgáló konkrét, több pontba foglalt programjavaslattal állt a hallgatóság elé. Első lépésben a tájegységi brand létrehozását tartotta megcélzandó feladatnak. A már meglévő tapasztalatukkal segíthetnek ebben a meghívott székelyföldi szakemberek, hisz náluk 2010-től bejegyzett a „Székelyföldi termék” márkajelzés. Felmérést, illetve adattárat fognak készíteni azokról a potenciális termelőkről, akik az Érmellék brandhez való csatlakozási feltételnek megfelelnek. A következő fázis a piac megteremtésének nyitánya, elsősorban termékbemutatókkal. Majd pedig el kell érni, hogy minden érmelléki ABC-ben külön részleget kapjanak a helyi termékek. Szabó 4-5 éves középtávú tervként említette a kizárólag érmelléki termékeket forgalmazó kereskedelmi egységek létrehozását nagyobb városokban. Az értékesítés online-rendszerének kiépítése is kiaknázásra váró lehetőség. A parlamenti képviselő programbevezetőjében a hozzáértők alaposságával az infrastruktúra fejlesztését mint a siker járulékos feltételét jelölte meg. Ide sorolta az útépítést, az öntözési lehetőség megteremtését. Mindezek véghezvitelének elengedhetetlen feltétele a fejlesztési és a politikai szándék összehangolása. A kezdeményezések gördülékeny menetéhez nélkülözhetetlen a jó együttműködés a termékeket előállítók, az értékesítő kereskedelmi cégek, az önkormányzatok és a közösséget képviselő politikum között. Éppen ezért ellen kell állni minden olyan próbálkozásnak, amely a gazdatársadalom bárminemű megosztását célozza – nyomatékosított Szabó Ödön.

A térségbeli gazdák és gazdafeleségek karácsony közeledtével adományok sokaságával járultak hozzá a környékbeli idős- és gyermekotthonok támogatásához. Több mint kétszáz zsák búza és közel hétszáz üveg lekvár és befőtt gyűlt össze.

A gazdafórum idején és később is a vásári forgatag nagy tömeget vonzott, hazai és magyarországi termékekből válogathattak az érdeklődők, valamint mezőgazdasági gépcsodák mustrájára is nyílt lehetőség.