Bővült a mezőbikácsi téka

Újabb, mintegy ötszáz kötetes adományt juttatott ki a napokban az RMDSZ Bihar megyei szervezete Mezőbikácsra a nyáron megalapított könyvtár állományának bővítésére.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Bihar megyei RMDSZ a nyár közepén hirdette meg könyvgyűjtési akcióját, mely révén a szórványmagyarság számára alapítanak könyvtárakat Dél-Biharban, a Fekete- és a Sebes-Körös völgyében, illetve már létező intézmények könyvállományát bővítik. Eddig több mint hétezer kötet gyűlt össze, könyvtár alapult előbb Mezőbikácson, majd Kövesegyházán, de jutott a felajánlásokból Pósalakára, Mezőtelegdre és Oláhszentmiklósra is. A gyűjtést folytatják.
Grim András, a könyvgyűjtési akció egyik ötletgazdája, az RMDSZ megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnöke múlt csütörtökön érkezett meg Bikácsra újabb mintegy félezer kötettel. Az adományt Fügedy Antal Levente római katolikus plébános vette át. Mint mondta, a szórványkönyvtárat nemcsak a helyiek keresik fel, hanem a szomszédos Cséffáról is átjárhatnak a magyarok. Mivel magyar oktatás rég nincs a településeken, a gyermekekkel a plébánián foglalkoznak, hogy megtanuljanak írni és olvasni anyanyelvükön. Az idősebb korosztály számára azonban csakis a könyvek, az olvasás segíthet megőrizni és fejleszteni a nyelvtudást, a magyar kultúrát, hogy megismertesse azt a gyermekekkel.