Micskén találkoztak az iskolaigazgatók

Megbeszélésre gyűltek össze Bihar megye magyar iskolaigazgatói péntek délután Micskén. A kultúrházban megtartott pedagógustalálkozón az általános problémák megbeszélése volt a cél és a tájékoztatás az új tanügyi törvényről, ennek gyakorlatba ültetéséről.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az összegyűlt tanintézet-vezetőket a találkozó főszervezője, Hodgyai Edit, a micskei Miskolczy Károly Nyolcosztályos Iskola igazgatója köszöntötte, majd az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön az október közepén kezdődő népszámláláshoz kérte a tanítók, tanárok, iskolaigazgatók segítségét. Megállapodtak arról, hogy a kisebbségben élő magyar közösségünk szempontjából létfontosságú recenzió népszerűsítéséhez hozzájárulnak a tanintézeti vezetők, hogy a magyarok értesüljenek a legfontosabb tudnivalókról. Lényeges, hogy számlálóbiztosoknak mindenki bátran bevallhatja nemzetiségét, és fontos, hogy a magyarok a nemzetiséghez (naţionalitatte) a „maghiart” írassák be a kérdőívre. Ugyanakkor az anyanyelv és a felekezeti hovatartozás vállalása sem másodlagos, hiszen a következő tíz esztendőben a most következő népszámlálás eredménye befolyásolja a majd a magyar kisebbség egyházi, közéleti és kulturális életének alakulását.
A népszámlálás fontosságának közös megállapítását követően szakmai síkra terelődött a beszélgetés. Pető Csilla egyetemi tanár, RMDSZ-es parlamenti képviselő, az alsóház tanügyi bizottságának tagja az új tanügyi törvényről és ennek újításairól, a tanárokra és a diákokra váró új feltételekről beszélt. A képviselőnő kitért arra a nagy előrelépésre, hogy immár minden évfolyamon magyarul tanulhatják a gyermekek a földrajzot és a történelmet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egyesek ismét csak a hibákat keresik – amiket ki kell ugyan javítani –, és a tankönyvekbe bekerült bakikra koncentráltak ahelyett, hogy elismerték volna az eredményt. A tanügyi rendszer átalakítása egy folyamat, amit végig kell vinni. Az új törvénycsomag passzusait fokozatosan léptetik életbe, egy sor miniszteri rendelet és kidolgozandó módszertan kell az érvényesítéshez.
A fórum a vezető pedagógusok által észlelt problémák megbeszélésével folytatódott, majd kötetlen beszélgetéssel ért véget.